Profesorul arestat de la ASE:„Am primit bani de la studenți pentru lucrări de licențe și disertație!”
De teama pușcăriei, unul dintre cei mai titrați profesori de economie a recunoscut că primea mită. Procurorii au găsit acasă la Iuliu-Cosmin Șerbănescu, o agendă în care acesta și-a notat meticulos toate șpăgile primite în ultimii trei ani.
Prodecanul Facultății Finanțe-Bănci din ASE, Iuliu- Cosmin Șerbănescu (37 de ani), a fost trimis în judecată după ce a fost filmat când primea șpagă de la studenți. Acuzațiile procurorilor: 42 de infracțiuni de luare de mită -sume între 400 de lei și 400 de euro - şi două de trafic de influenţă. Tânărul este conferențiar universitar doctor și profesor titular al cursurilor de Fiscalitate/ Asigurări și Reasigurări.
În urmă cu două luni, atunci când a fost arestat, Șerbănescu nu a recunoscut că primea șpagă de la studenți. După ce procurorii au găsit acasă la el o condicuță în care erau trecute toate sumele primite, și a vizionat înregistrările cum primea plicurile cu bani, prodecanul a recunoscut totul. Banii erau pentru a le facilita promovarea examenului de licență planificat în iulie 2014 și pentru a interveni și pe lângă colegii din comisia de licență.
„Cu ocazia percheziţiei domiciliare au fost ridicate de la locuința mea mai multe înscrisuri în care sunt menționate titlurile lucrărilor pe care le aveau studenții și masteranzii pe care i-am ajutat, precum şi sumele de bani pe care le-am primit şi o serie de comentarii legate de valorificarea ulterioară prin articole. În concret, menționam data la care am căzut de acord cu studentul asupra sumei de bani, numele acestuia, titlul lucrării, modalitatea în care îmi d ă d e a s u m a de bani ( i n t e - gral sau în rate), dacă am verificat originalitatea lucrării şi dacă poate fi folosită pentru publicarea unui articol în comun. De la toate persoanele menționate în înscrisurile ridicate cu ocazia percheziției am primit sumele de bani specificate. Sumele de bani erau, aşa cum am precizat, pentru realizarea parţială a lucrărilor de licenţă şi disertaţie,” a recunoscut conferențiarul universitar.
Șerbănescu a ținut să precizeze că lucrările vândute erau elaborate de el și nu erau plagiate de la colegi sau copiate de pe internet. „Nu am vândut niciodată acelaşi studiu de caz mai multor studenţi, chiar dacă titlurile lucrărilor sunt identice, conţinutul acestor lucrări respectă originalitatea lucrării. Sumele de bani percepute variau în funcție de efortul depus de către mine și disponibilitatea studentului la întâlniri în particular,” se dădea principial Șerbănescu.
Cadourile
Profesorul a mai recunoscut că a primit de la două studente o sticlă de whisky și una de șampanie, pentru a interveni la colegii săi pentru note mai mari la examene. Procurorii au deschis o nouă anchetă în cazul lui Șerbănescu, după ce pe agenda acestuia, și pe înregistrări, apare că a primit șpagă de la mai mulți studenți. Se fac cercetări în cazul mai multor profesori de la ASE care discutau despre studenții care au dat bani pentru promovarea examenelor.
Studenții vinovați își pierd diplomele
Prof.univ. dr. Pavel Năstase, rectorul Academiei de Studii Economice, a declarat că așteaptă hotărârea definitivă a judecătorilor. „Dacă se va dovedi că studenții sunt vinovați pentru dare de mită atunci li se vor anula diplomele de licență. Pe cale de consecință, cei care au fost admiși la masterat în baza acestor diplome vor pierde dreptul de a urma cursurile. Cât privește situația conf. dr. Cosmin Șerbănescu, îndrumătorul lucrărilor de licență al acestor studenți, acesta a fost revocat din funcția de prodecan, iar contractul lui de muncă a fost suspendat. Dacă va fi găsit nevinovat de justiție, va rămâne în continuare cadru didactic la ASE, iar dacă va fi găsit vinovat va părăsi Academia”, a explicat rectorul.
DE CE DĂDEAU ȘPAGĂ STUDENȚII
În dosarul lui Iuliu-Cosmin Şerbănescu, procurorii au mai trimis în judecată și opt studenți sau masteranzi la ASE pentru dare de mită sau trafic de influență. Tinerii au povestit cum au ajuns să dea șpagă.
Daniel Mihăilescu: „Eu am acceptat ajutorul acestuia, pentru a nu risca să nu intru în examenul de licenţă şi m-a întrebat cât aş fi dispus să dau pentru acest serviciu, iar eu am spus că nu ştiu, el zicând că sub 200-250 de euro nu se poate, dar în nici un caz 500 de euro. Apoi, eu am zis că undeva între 200-300 de euro, după care am ieşit din birou pentru zece minute şi când m-am întors mi-a zis că a vorbit cu cineva la telefon şi că sub 300 de euro nu se poate”.
Georgiana Popa: „Eu am acceptat ajutorul acestuia, pentru că nu mai aveam timp să fac modificările dorite de profesor şi m-a întrebat cât aş fi dispusă să dau pentru acest ajutor, iar eu am spus că nu ştiu, el zicând că costă aproximativ 300 de euro, iar eu i-am zis că nu dispun de această sumă. Eu i-am spus că dacă este necesar, voi face rost de suma de 300 de euro, iar el a zis că va negocia cu persoana respectivă, fără a spune despre cine este vorba, şi îmi va spune răspunsul la următoarea întâlnire”.
Anda Ruta: „După ce a analizat lucrarea, a tăiat foarte multe pasaje, cum proceda de obicei cu toţi ceilalţi colegi de-ai mei. Având în vedere că mă aflam într-o relativă întârziere, mi-a comunicat faptul că am două variante: să schimb tema lucrării de licenţă ori există posibilitatea de a apela dumnealui la o cunoştinţă care mă poate ajuta cu refacerea studiului de caz aferent lucrării de licenţă, contra cost, suma fiind de 450 de euro. Eu am acceptat ajutorul acestuia, pentru a nu risca să nu intru în examenul de licenţă, sumă pe care ne-am înţeles că va fi achitată în două tranşe”.