Profesor UBB: „Întrebarea nu este dacă Israel va câștiga și de data aceasta războiul”

Profesor UBB: „Întrebarea nu este dacă Israel va câștiga și de data aceasta războiul”

Profesorul Valentin Naumescu, expert, în relaţii internaţionale susține că întrebarea nu este dacă Israel va câștiga și de data aceasta războiul, ci dacă se va ajunge la bombardarea facilităților militare ale Iranului.

A început un nou război în Israel. FOTO: Profimedia

A început un nou război în Israel. FOTO: Profimedia

„A început AL DOILEA RĂZBOI, în paralel cu cel din Ucraina. Ce poate să însemne, ce consecințe vor fi în sistemul relațiilor internaționale?”, a scris profesorul Valentin Naumescu, pe pagina sa de Facebook.

Expertul în relații internaționale susține că Israelul va riposta pe scară largă și va obține, fără probleme victoria.

Hamas a atacat Israel. Masiv. În ziua de Șabat, mizând pe surpriză și pe dificultatea israelienilor de a mobiliza rapid o reacție. Fără îndoială, riposta militară a Israel va fi puternică, dură, pe scară largă. Și legitimă”, a detaliat el.

„Va bombarda Israel facilitățile militare ale Iranului?”

Întrebarea nu este dacă Israel va câștiga și de data aceasta războiul, ci dacă se va ajunge la bombardarea facilităților militare ale Iranului, pe care Israel o vizează de câțiva ani”, se întreabă profesorul.

Atacul Hamas îi vine „mănușă” premierului Netanyahu pe plan intern și pe plan extern. „Îl poate transforma peste noapte din "politicianul problemă" al democrației israeliene în "eroul" care rezolvă problema Hamas și dă o mână de ajutor importantă Ucrainei, prin distrugerea unor capacități de producție militară ale Iranului, în particular cea de drone, care ar putea fi lovite odată cu instalațiile nucleare”, explică fostul diplomat.

„Tabloul politic al lumii se complică”

Al doilea război complică și mai mult tabloul politic al lumii, crede el. „Dinamica va fi accelerată. Dificultăți de poziționare evidente pentru Rusia lui Putin și China lui Xi, care ar fi dorit să păstreze relații bune și cu Israel, și cu Iran, respectiv lumea arabă. Pentru SUA, lucrurile sunt clare. Reconfirmarea sprijinului pentru Israel”, detaliază specialistul.

Cât despre UE, este clar că va sprijini Israelul, în pofida rezervelor serioase față de așa-zisa „reformă a justiției” începută de Netanyahu

„În politică, întotdeauna există priorități”, concluzionează profesorul Naumescu.

5.000 de rachete împotriva Israelului

Brațul armat al mișcării islamiste palestiniene Hamas afirmă că a lansat sâmbătă dimineață circa 5.000 de rachete împotriva Israelului, în timp ce un „număr nedeterminat” de membri ai săi s-au infiltrat pe teritoriul statului evreu dinspre Fâşia Gaza. Operațiunea, numită „Potopul Al-Aqsa”, este cel mai mare atac împotriva Israelului din ultimii ani.

Cele peste 5.000 de rachete lansate în direcția Israelului - cifra a fost furnizată de reprezentanții Hamas - au provocat haos pe teritoriul țării, făcând victime în rândul civililor și numeroase pagube materiale. Atacul Hamas vine cu mai puțin de o săptămână înainte de partida Israel - Elveția, din calificările Euro 2024, programată joi, la Tel Aviv. În acest moment, există două posibilități: ca întâlnirea să fie amânată sau să fie mutată pe teren neutru, cel mai probabil în Cipru.

La 50 de ani de la războiul de la Yom Kippur, Israelul a fost supus unui atac surpriză – nu din partea armatelor arabe, ci al grupării teroriste Hamas. Și cu civili israelieni vizați pe scară largă și direct.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”