Prof. Mark Hersam (SUA): Sistemul educațional românesc are nevoie de lideri vizionari care să educe studenții

Prof. Mark Hersam (SUA): Sistemul educațional românesc are nevoie de lideri vizionari care să educe studenții

Cercetătorul american Mark Hersam, care joi vizitează Universitatea Politehnica din București (UPB), afirmă, într-o declarație acordată AGERPRES, că în sistemul educațional din România este nevoie de lideri "vizionari" care să educe studenții și să sprijine "studiul colaborativ".

Mark Hersam, de la Universitatea Northwestern din SUA, ambasador științific al Guvernului SUA, a venit la Universitatea Politehnica la invitația rectorului Mihnea Costoiu.

"Am fost foarte impresionat, infrastructura este de înaltă calitate, susțin și apreciez natura interdisciplinară a activităților de aici, așa că pot spune că sunt impresionat. În vremurile noastre, știința are caracter internațional. Eu călătoresc prin toată lumea și mă întâlnesc cu cercetători din toată lumea, inclusiv din România, și cred că acesta este unul dintre lucrurile cu adevărat captivante la știință: faptul că nu are granițe. Și cred că în țară este nevoie de lideri vizionari care să educe studenții și să sprijine studiul colaborativ ca valoare și cred că în mod cert acest lucru se întâmplă aici la Universitatea Politehnica din București", a declarat, pentru AGERPRES, oaspetele american.

Mark Hersam s-a referit și la o posibilă colaborare cu UPB.

"Văd mult potențial, în special în zona chimiei și a științei materialelor. Multe dintre experimentele pe care le-am văzut astăzi sunt similare cu cele pe care le întreprind eu în laboratorul meu, așa că vom continua discuțiile pe această temă", a spus cercetătorul american.

"Profesorul Mark Hersam a fost desemnat ambasador științific al Guvernului SUA. Este oficial venit cu susținerea Departamentului de Stat al Statelor Unite în țări est-europene — Cehia și România. Domnia sa, împreună cu Departamentul de Stat, a ales două universității reprezentative, și anume: Universitatea din Praga și Universitatea Politehnica din București. Este o personalitate științifică marcantă a lumii academice americane. Nu este doar un mare profesor, un specialist, ci este și un antreprenor care a făcut acest pas și este extrem de important ca noi să învățăm din experiența americană, care este una de succes. Domnia sa are expertiză în nanotehnologii, în special în Știința materialelor, cu invenții puse în practică în companii. Va avea întâlniri cu tinerii noștri studenți, doctoranzi, cu profesorii tineri din universitate tocmai pentru a le insufla acest spirit antreprenorial american, în mod special. Este într-o vizită normală, spunem noi, în circuitul pe care Politehnica l-a deschis cu câțiva ani în urmă, colaborarea cu universitățile americane, cu personalitățile științifice americane, cu lumea științei și tehnologiei americane", a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, pentru AGERPRES.

El a arătat că, în cadrul discuțiilor cu profesorul Hersam, acesta și-a exprimat disponibilitatea pentru a colabora cu UPB în domeniul cercetării.

"După primele discuții de ieri și de astăzi, profesorul Hersam și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu noi, de a prelua doctoranzi, de a lucra împreună cu universitatea noastră în perioada următoare în laboratoarele noastre. Și-a exprimat deja admirația pentru investițiile extraordinare făcute în universitate în ultimii ani, pentru capacitatea noastră de cercetare, pentru capacitatea noastră tehnologică, pentru resursa umană foarte bine pregătită și suntem convinși că putem dezvolta proiecte și în parteneriat cu universitatea domniei sale, precum și cu laboratorul dânsului în mod special. Se pune problema folosirii laboratoarelor noastre de către domnia sa. (...) Suntem în acest moment în faza discuțiilor — care dintre subiecte pot fi tratate în laboratoarelor noastre, deopotrivă în laboratoarele din SUA", a explicat Mihnea Costoiu.

Cercetătorul american a vizitat Centrul de Micro și Nanomateriale al UPB și "Casa Pasivă" din campusul universității.

Totodată, profesorul Mark Hersam a conferențiat în fața studenților, doctoranzilor, tinerilor antreprenori și a cadrelor didactice din UPB.

Cercetările sale au fost publicate în reviste cunoscute precum "Nature", "Nanotechnology", "Advanced Materials", "Nano Letters", "ACS Nano".

Profesorul Mark Hersam este cofondator al NanoIntegris, o companie care se concentrează pe înalta performanță a nanomaterialelor din carbon.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…