Produsele lactate care pot provoca ravagii în organism: duc la balonare, gaze, dureri de cap și chiar probleme digestive mai grave

Produsele lactate care pot provoca ravagii în organism: duc la balonare, gaze, dureri de cap și chiar probleme digestive mai grave

Lactatele sunt alimente de bază în multe diete, dar pentru unele persoane pot fi o sursă de probleme și disconfort digestiv. Anumite produse lactate pot face ravagii asupra sănătății digestive, ducând la balonare, gaze și chiar probleme digestive mai grave.

Produsele lactate pot duce la balonare FOTO: Arhiva

Produsele lactate pot duce la balonare FOTO: Arhiva

Potrivit nutriționiștilor citați de shefinds , intoleranța la lactoză și sensibilitatea la proteinele din produsele lactate sunt „vinovați comuni în spatele acestor probleme”.

Dr. Krutika Nanavati, nutriționist și dietetician, dezvăluie care sunt cele șase produse lactate pe care trebuie să le evitați dacă doriți să reduceți la minimum balonarea și alte probleme digestive.

Laptele

„Intoleranța la lactoză apare atunci când organismul nu produce suficientă lactoză, ducând la balonare, gaze, diaree și crampe stomacale după consumul de lapte”, susține medicul

Medicul susține că „laptele integral este bogat în grăsimi, ceea ce poate încetini digestia și duce la senzații de moleșeală sau disconfort”.

Brânza

Este un produs lactat iubit, savurat în nenumărate feluri de mâncare din întreaga lume, dar poate fi, de asemenea, un vinovat în spatele problemelor digestive.

„Brânzeturile tari precum cheddar sau parmezan conțin mai puțină lactoză decât laptele, dar unele persoane cu intoleranță la lactoză pot avea totuși probleme. Brânzeturile maturate pot fi bogate în tiramină, o amină care poate declanșa dureri de cap și disconfort digestiv la unele persoane. Brânzeturile complete sunt mai bogate în grăsimi, putând provoca probleme digestive”, spune dr. Krutika Nanavati.

Înghețata

Conținutul ridicat de grăsimi din înghețată poate încetini digestia, provocând senzații de sațietate și balonare. Alimentele grase durează mai mult pentru a fi digerate, ceea ce poate contribui la încetinirea sistemului digestiv.

„Înghețata conține lapte și smântână, ceea ce o face bogată în lactoză și potențial problematică pentru cei cu intoleranță la lactoză. Înghețata este adesea bogată în zahăr și grăsimi, contribuind la balonare și digestie leneșă”, susține dr. Nanavati.

Iaurt (cu adaos de zaharuri si fructe)

În timp ce probioticele din iaurt sunt benefice, consumul prea mult, în special a celor aromate, poate duce uneori la disconfort digestiv, inclusiv gaze și balonare, în special la persoanele care nu sunt obișnuite cu un aport ridicat de probiotice.

În timp ce iaurtul conține culturi vii și active care pot ajuta digestia, unele iaurturi, în principal soiurile cu aromă, sunt bogate în lactoză. Zaharurile adăugate în iaurturile aromate pot contribui la balonare și la perturbarea bacteriilor intestinale”, explică medicul nutriționist.

Smântâna

Este bogată în grăsimi, ceea ce poate încetini digestia. Acest lucru poate duce la o senzație de plenitudine și disconfort, precum și la balonare.

Dr. Nanavati dezvăluie că „smântâna conține lactoză, deși fermentația o poate reduce ușor. Persoanele cu intoleranță la lactoză pot avea în continuare probleme digestive”.

Untul

Consumul de cantități mari de unt poate copleși sistemul digestiv, mai ales atunci când este combinat cu alte alimente bogate, bogate în grăsimi. Acest lucru poate duce la indigestie și balonare.

„Deși nu este o sursă semnificativă de lactoză, untul este bogat în grăsimi. Aportul excesiv de grăsimi poate încetini digestia și poate duce la disconfort”, concluzionează medicul

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii