Produs dezinfectant neconform, descoperit acum doi ani la Elias; Manager spital: Am reziliat contractul

Produs dezinfectant neconform, descoperit acum doi ani la Elias; Manager spital: Am reziliat contractul

Un produs dezinfectant neconform a fost descoperit la Spitalul Elias în urmă cu doi ani, fiind vorba de un săpun care conținea o anumită bacterie ce ar fi putut infecta pacienții, a afirmat managerul instituției, Doina Dimulescu.

"A fost un germene foarte agresiv, apoi am luat la testat flacoane care nu erau începute, flacoane care erau în depozit. A crescut același lucru în mediile de cultură, apoi am luat flacoanele din sălile de operație cu același dezinfectant. Abia după ce am găsit agentul patogen în săpun am făcut legătura pentru că nu înțelegeam exact de unde provenea acel microb", a explicat managerul, la Digi 24.

Doina Dimulescu a declarat pentru AGERPRES că rezilierea contractului cu firma care producea acel săpun s-a făcut în urma unei decizii a instanței.

"Din păcate, rezilierea contractului nu s-a putut face decât în instanță. Am obținut printr-o decizie judecătorească dreptul de a rezilia contractul. Un săpun contaminat ar fi trebuit să genereze o anchetă de proprietăți biochimice pentru că nu poți să nu te gândești mai departe că un gemene nu ar trebui să crească într-un mediu în care există un dezinfectant foarte concentrat", a spus Dimulescu.

Președintele Societății de Microbiologie din România, Alexandru Rafila, a declarat miercuri pentru AGERPRES că microorganismul identificat la Spitalul Elias poate fi implicat în infecții la persoane cu imunitate foarte scăzută.

"Acel microorganism identificat la Spitalul Elias poate fi implicat în infecții la persoane imuno-deprimate. (...) Bacteria Serratia marcescens este o bacterie potențial patogenă, nu este o bacterie care produce de regulă îmbolnăviri și produce îmbolnăviri atunci când persoanele au imunitatea de apărare locală deficitară, adică la persoane cu imunitate compromisă. Poate să producă infecții localizate sau generalizate și este foarte important de identificat la persoanele acestea cu imunitate scăzută dacă apar astfel de infecții ca să poată să facă un tratament eficient din timp. Serratia nu este una dintre principalele bacterii care produc infecții nosocomiale, este una dintre ele, dar principalele sunt cele multirezistente la antibiotice precum Klebsiella, stafilococul auriu, bacilul piocianic. Serratia este mai puțin periculoasă decât altele", a afirmat microbiologul.

El a precizat că Spitalul Elias are un laborator de microbiologie de foarte bună calitate.

"Este bine ca spitalul să aibă un laborator de bună calitate; Spitalul Elias are un laborator de foarte bună calitate de microbiologie, trebuie să aibă un compartiment de supraveghere a infecțiilor nosocomiale care să includă cel puțin un epidemiolog și care să sesizeze dacă apar cazuri de infecții neobișnuite în spital. În momentul în care aceste infecții sunt identificate și se pare că apar în focar, adică se asociază, cazurile au legătură între ele, atunci acest lucru trebuie sesizat DSP, care, împreună cu epidemiologii de la Serviciul de Supraveghere a infecțiilor din cadrul DSP, să vadă ce au de făcut", a explicat Rafila.

Spitalul Universitar de Urgență Elias din București a atribuit, pe 17 mai, trei contracte în valoare totală de aproape 519.000 de lei, prin care a cumpărat materiale pentru sterilizare, potrivit unui anunț publicat pe SEAP.

Contractele au fost atribuite societăților Limas Group SRL și Medicare Technics SA din București și A&D Promo Distribution SRL din Constanța, prin licitație deschisă, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut, conform anunțului.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”