În timp ce Ucraina s-a străduit să găsească muniție, arme și echipamente pentru apărarea sa, Rusia a crescut masiv producția industrială în ultimii doi ani, care a depășit ceea ce mulți analiști occidentali din domeniul apărării se așteptau atunci când Vladimir Putin și-a lansat invazia, transmite The Guardian .
Cheltuielile totale pentru apărare au crescut până la un nivel estimat la 7,5% din PIB-ul Rusiei, lanțurile de aprovizionare au fost reproiectate pentru a asigura multe inputuri cheie și a evita sancțiunile, iar fabricile care produc muniții, vehicule și echipamente funcționează non-stop, adesea în schimburi obligatorii de 12 ore cu ore suplimentare duble, pentru a susține mașina de război rusă în viitorul apropiat.
Transformarea a plasat apărarea în centrul economiei rusești. Putin a afirmat luna aceasta că au fost create 520.000 de noi locuri de muncă în complexul militar-industrial, care angajează acum aproximativ 3,5 milioane de ruși, adică 2,5% din populație. Mecanicii și sudorii din fabricile rusești care produc echipamente de război câștigă acum mai mulți bani decât mulți manageri și avocați cu gulere albe, potrivit unei analize a Moscow Times a datelor privind forța de muncă din Rusia din noiembrie.
Putin a vizitat joi Uralvagonzavod, cel mai mare producător de tancuri de luptă principale din țară, unde muncitorii s-au lăudat că a fost printre primii care au stabilit o producție non-stop. Liderul rus a promis finanțare pentru a ajuta la formarea a încă 1.500 de angajați calificați pentru uzină.
Pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina se prelungește în al treilea an, investițiile masive ale Rusiei în armată, care se estimează că anul acesta vor fi cele mai mari ca pondere în PIB de la Uniunea Sovietică încoace, au îngrijorat analiștii de război europeni, care au declarat că NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung.
„Încă nu am văzut unde este punctul de ruptură al Rusiei”, a declarat Mark Riisik, director adjunct în cadrul departamentului de planificare a politicilor din cadrul Ministerului Apărării din Estonia. „Practic, o treime din bugetul lor național se duce pe producția militară și pe războiul din Ucraina… Dar nu știm când va avea cu adevărat un impact asupra societății. Așa că este puțin dificil să spunem când se va opri acest lucru.”
Un indicator cheie în războiul artileriei a fost producția internă de obuze, pe care experții o estimează la 2,5 până la 5 milioane de unități pe an. Riisik a calificat aceste tendințe drept îngrijorătoare, menționând că producția ar putea depăși 4 milioane de unități în următorul an sau doi. Importul a mai mult de un milion de obuze deja din Coreea de Nord și un stoc strategic de milioane de obuze oferă Rusiei o rezervă suplimentară.
În timp ce acest număr poate să nu ofere Rusiei capacitatea necesară pentru a obține câștiguri teritoriale semnificative în 2024 sau 2025, el pune totuși Ucraina într-un dezavantaj semnificativ pe linia frontului, unde Rusia are o superioritate de cel puțin trei la unu în ceea ce privește focul de artilerie, și adesea chiar mai mult.
„Este mult mai mare decât ne așteptam, într-adevăr”, a spus Riisik despre cifrele de producție rusești.