Procurorul şi judecătoarea care l-au eliberat pe Omar Hayssam, audiaţi la DNA
Marţi dimineaţa, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a ajuns procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a cerut în 2006 eliberarea lui Omar Hayssam, şi judecătoarea Sofica Dumitraşcu, magistratul care a aprobat cererea de eliberare. La începutul lunii aprilie, medicul Yassin Mohamad, pe care fostul președinte l-a numit personal pentru a negocia răscumpărarea ziaristilor răpiți în Irak, a fost arestat pentru trafic de influenţă.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Potrivit Mediafax, eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.
În prezent, Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).