Procurorul șef al Bulgariei cere parlamentului să-i ridice imunitatea liderului partidului GERB
Presa spaniolă a scris anterior despre posibila implicare a lui liderului GERB, Boiko Borisov în tranzacții ilegale.
Boiko Borisov. Foto: Arhiva Adevărul
Procurorul-șef al Bulgariei, Ivan Gheshev, a înaintat o cerere parlamentului bulgar pentru ridicarea imunității liderului partidului politic Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), deputatul și fostul prim-ministru Boiko Borisov.
„Procurorul-șef al Bulgariei a înaintat biroului Adunării Populare o cerere de înlăturare a imunității reprezentantului poporului și fostului prim-ministru B.B., la propunerea Parchetului orașului Sofia (POS)”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al parchetului .
La sfârșitul lunii mai, POS i-a cerut procurorului șef al țării să propună parlamentului bulgar ridicarea imunității lui Borisov. S-a reținut că propunerea a fost întocmită în legătură cu o anchetă penală în așa-numitul dosar Barcelonagate, în care s-au strâns dovezi că fostul premier a pus la dispoziție terților fondurile obținute în urma infracțiunii pentru cumpărarea și închirierea imobilului său din Barcelona.
În 2020, posibila implicare a lui Borisov în tranzacții ilegale din Spania a fost raportată de ziarul El Periódico , care a scris că poliția catalană și procuratura anti-corupție din Spania investighează dacă Borisov are legătură cu o posibilă spălare de bani în Spania. Beneficiarul unei posibile fraude ar putea fi fostul model bulgar Borislav Iovcheva. Femeia și tatăl ei erau legați de două companii cu sediul central din Barcelona, Numin Invest SL și EMA BGS SL, care au primit peste 5 milioane de euro din 2013.
Poliția a concluzionat că investițiile în Catalonia au depășit 5 milioane de euro, banii venind prin două întreprinderi care s-au aflat în centrul anchetei. În plus, nu au fost găsite date care să confirme că fostul model și tatăl ei aveau venituri legitime pentru a trăi acest stil de viață. În rapoartele lor, poliția a indicat că banii ar putea fi „legați de fonduri nedeclarate ale oficialilor de rang înalt ai guvernului bulgar”.
Ancheta procuraturii vine pe fondul inițiativei parlamentului de a efectua o reformă judiciară, limitând atribuțiile prim-procurorului, și de a realiza revocarea lui Ivan Gheshev, care ocupă în prezent această funcție.
Sursa: adevarul.ro