Procurorul-şef DIICOT, Alina Bica, a fost REŢINUTĂ/PREJUDICIU de 62 MILIOANE euro/Comunicat DNA

Procurorul-şef DIICOT, Alina Bica, a fost REŢINUTĂ/PREJUDICIU de 62 MILIOANE euro/Comunicat DNA

Se zguduie din temelii sistemul judiciar din România! Şefa celei mai mari structuri de combatere a crimei organizate din ţară a plecat încătuşată de la DNA. Acuzată de fapte de corupţie. Este a proape neverosimil. Alina Bica a condus până astăzi o structură care cuprinde peste 1700 de procurori şi poliţişti de toate gradele. Inclusiv pe celebrii mascaţi. Spaima de la 6 dimineaţa a infractorilor mărunţi şi a baronilor.

Procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, a fost reţinută.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secția de Combatere a Corupției au dispus dispus joi seara inceperea urmaririi penale fata de procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, pentru abuz in serviciu, intr-un dosar in care prejudiciul adus statului ar fi de peste 62 milioane euro.

Comunicat DNA 2

În continuarea comunicatului nr. 1654/VIII/3 din 20 noiembrie 2014, referitor la reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comunicat DNA 1

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus:

- punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpaților ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA și BOGDAN DRAGOŞ-GEORGE, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

- și începerea urmăririi penale față de

BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.
Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.
După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro(755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei,(echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Intrebat de HotNews.ro daca Alina Bica se afla la audieri la sediul DNA, Biroul de presa a precizat ca "nici nu confirma, nici nu infirma" informatia.

Judecătoarea Daniela Pantazi, purtătoarea de cuvânt a CSM, a declarat că nu poate confima, dar nici infima dacă Secția pentru procurori din CSM s-a întrunit astazi  în vederea discutării unui posibil aviz în cazul Alinei Bica.

Cine este Alina Bica

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta.
Alina Bica este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 ea a avansat la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT. Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.
Procuroarea Alina Bica este căsătorită cu Mircea Octavian Bica. Este născută în Făgaăras, în data de 09 ianuarie 1974.

La sfarsitul lunii octombrie, pe site-ul joscenzura2014.wordpress.com, care a devenit inactiv ulterior, au aparut mai multe fotografii cu Elena Udrea si Alina Bica, procurorul sef DIICOT. Textul care insoteste aceste imagini sustine ca Udrea si Bica au fost suprinse in februarie 2014, la Paris, intr-o vizita privata. Alaturi de cele doua apare inca o figura prezentata drept Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii.

Procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, a sustinut ulterior, intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, ca se afla in concediu la Paris, cand a fost fotografiata, in feburarie 2014, alaturi de politicianul Elena Udrea. Intr-o conferinta de presa, presedinta PMP afirmase, cu putin timp inainte ca Bica sa trimita raspunsul la Hotnews, ca magistratul s-a oprit la Paris in timp ce era in drum spre Haga, in interes de serviciu.

In aceeasi seara, presedintele Traian Basescu a afirmat ca servciile secrete sunt "categoric" implicate in acest caz. "In 10 septembrie am chemat sefii SRI si SIE si adjunctii lor si i-am atentionat sa nu se implice in campania electorala. Implicarea lui Melescanu cred ca nu mai are nevoie de demonstratie", a declarat Traian Basescu. Seful statului sustine ca este vorba despre o "operatiune pe care un serviciu romanesc si unu francez si le-au facut intre ele".

Dan Tapalaga a afirmat, in momentul trocului politic dintre presedintele Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi, ca numirea Alinei Bica la DIICOT s-a datorat in primul rand bunelor relatii cu Elena Udrea, protejata presedintelui.

"Faptul ca Udrea dispunea de o influenta atat de mare asupra presedintelui incat sa-i impuna numirea unui procuror sef mi s-a parut periculos, de neacceptat, de combatut energic. Am subliniat la vremea respectiva ca Bica ii datoreaza bunei sale prietenei saltul in cariera.

Prietenia Udrea - Bica dateaza inca din timpul guvernarii Boc, cand Udrea era ministru la dezvoltare regionala si turism, iar Alina Bica ocupa postul de secretar de stat la Ministerul Justitiei. Insasi Udrea a admis-o azi. HotNews.ro a criticat atunci fara menajamente trocul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi si promovarea unor procurori in functii cheie, ca Alina Bica la DIICOT, gratie sustinerilor politice", afirma Dan Tapalaga.

In septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.

Experienta profesională Alina Bica:

1996 – pânp în prezent:  procuror
1996-1999 - Parchetul de pe lângă Judecatoria  Sfântu-Gheorghe;
1999-2002 - Parchetul de pe lângă Tribunalul Brasov în calitate de procuror în cadrul secției judiciare;
2002-2003- Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucuresti în calitate de procuror în cadrul secțieijudiciare;
2003-01.2004 -Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie-Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica;
01.2004-03.2004 Serviciul Independent de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare din Parchetul de pe lînga Înalta Curte de Casatie si Justitie;
09.2004 – octombrie 2006 – procuror sef birou în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizat și Terorism din cadrul Parchetului de pe lînga Înalta Curte de Casație și Justiție;
10.2006 -prezent - procuror sef serviciu în cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie.
21 ianuarie 2009 - 7 mai 2012 - Secretar de stat în Ministerul Justiției
Alina Bica a fost secretar de stat în perioada mandatelor detinute la Ministerul Justitiei de Catalin Predoiu





populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...