Procurorul Negulescu, audiat în dosarul lui Ghiţă; un alt martor spune că a fost 'speculat sentimental'
Procurorul Mircea Negulescu, suspendat din funcţie de CSM pentru abateri disciplinare, a fost audiat ca martor, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este acuzat de corupţie şi şantaj, alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Prahova.
Tot acum, un alt martor, Ştefan Mareş, a anunţat că îşi retrage declaraţia dată anterior la DNA în acest dosar, susţinând că a fost "speculat sentimental" de patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna.
Mircea Negulescu a fost chemat în instanţă pentru a da lămuriri în legătură cu o declaraţie dată anterior la proces de Cristian Manea, şeful Poliţiei Municipiului Ploieşti.
Negulescu a relatat că, pe vremea când era procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a venit un avocat să îl întrebe dacă firma Coni, deţinută de Nicolae Onea, era vizată de un dosar penal. Negulescu i-a spus avocatului că nu poate să-i dea acea informaţie pentru că urmărirea penală este confidenţială, după care a aflat dintr-o interceptare că Nicolae Onea l-ar fi întrebat pe Cristian Manea despre acel dosar.
"Îmi aduc aminte că m-am deplasat cu un ofiţer de poliţie la biroul lui Cristian Manea şi i-am solicitat acestuia să se întâlnească cu Onea şi, dacă poate, să şi înregistreze acea întâlnire. I-am spus lui Manea să aleagă de care parte este, deoarece ştiam că se află într-o veche relaţie de prietenie cu Onea. A fost de acord să monitorizeze în mediul ambiental întâlnirea, însă nu s-a mai realizat acest lucru. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dacă din rea-credinţă sau din greşeală nu a dat drumul la aparatul de înregistrat. Nu mai ştiu dacă i-am dat eu lui Manea tehnica de înregistrare sau o avea el, că era şeful Poliţiei. Cert este că nu a ieşit nimic înregistrat. Ulterior, am discutat cu Manea, iar acesta mi-a spus că Onea avea informaţii că la nivelul unui parchet exista o lucrare care privea firma Coni, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală", a spus Negulescu.
Răspunzând unei întrebări, Negulescu a precizat că nu îşi mai aduce aminte dacă i-a solicitat lui Ştefan Crivăţ, fostul şef al Poliţiei Rutiere Prahova, să facă un denunţ împotriva lui Sebastian Ghiţă.
Cum declaraţia din sala de judecată a lui Negulescu avea numeroase neclarităţi, preşedintele completului, Maricela Cobzariu, i-a atras atenţia că ar trebui să dea dovadă de mai multă "seriozitate" şi că are o "memorie selectivă".
La acest termen al procesului a fost audiat ca martor Ştefan Mareş, fost administrator special la compania Tehnologica Radion, deţinută de Theodor Berna.
"Nu îmi menţin declaraţia dată la DNA. Apreciez că declaraţia dată la urmărire penală am dat-o sub influenţa a ceea ce Theodor Berna îmi spunea de circa un an de zile. Dacă vreţi, aş putea să sintetizez într-o formulă scurtă: am fost speculat sentimental", a spus Ştefan Mareş.
El a relatat că era prieten cu Theodor Berna şi a acceptat în anul 2015 să fie numit în funcţia de administrator special la Tehnologica Radion, după ce Berna a fost arestat preventiv.
"De fiecare dată, Berna îmi spunea că tot ce i se întâmplă este din cauza lui Ghiţă. (...) Berna mi-a zis că este obligat să semneze un contract de 500.000 de euro cu o firmă a lui Ghiţă, pentru că, în caz contrar, Tehnologica Radion va fi mediatizată negativ, lucru care i-ar fi adus un prejudiciu de imagine. (...) Am dat crezare celor povestite de Berna. În acea perioadă, am văzut pe internet tot felul de informaţii despre Ghiţă şi Berna, care mi-au creat imaginea că cele spuse de Berna erau adevărate. Theodor Berna mi-a cerut să dau o declaraţie la DNA, iar după mărturia mea relaţiile cu el s-au răcit şi am fost schimbat din funcţia de administrator. Dacă Berna era şantajat de Ghiţă, de ce a mai mers în Prahova să facă afaceri, după ce a acceptat să plătească cei 500.000 euro? Ce s-a întâmplat la Tehnologica Radion nu i se datorează lui Sebastian Ghiţă", a spus martorul.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 26 februarie, când va fi audiat ca martor şi fostul premier Victor Ponta.
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis.
De asemenea, în dosar mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru - fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas - ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă - fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă. Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.
"Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei", susţin procurorii.
Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale. AGERPRES