Procurorul General laudă o prevedere din legile justiției care îi permite să infirme soluțiile de clasare
Procurorul general Gabriela Scutea a apreciat o prevedere din proiectul noii legi de organizare judiciară, care îi dă posibilitatea să infirme soluţiile de clasare şi actele procurorilor din toate parchetele pentru nelegalitate sau netemeinicie.
Scutea a apreciat o prevedere din proiectul de legi de organizare judiciară FOTO: Inquam Photos
"În cadrul proiectului noii legi de organizare judiciară este stabilită vocaţia procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a infirma soluţiile de clasare şi actele procurorilor din toate parchetele pentru nelegalitate şi/sau netemeinicie. Considerăm că o astfel de modificare legislativă este de natură a reconstitui cadrul juridic optim de exercitare a atribuţiilor de control de către procurorul general în scopul asigurării unei practici unitare a parchetelor, de natură a răspunde pe deplin exigenţelor impuse de principiul legalităţii şi de cel al imparţialităţii", a spus Gabriela Scutea.
Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public, declaraţia a fost făcută în cadrul lucrărilor celui de-al treilea Forum de lucru al procurorilor generali din statele balcanice, desfăşurat miercuri la sediul Parchetului General, care a avut ca temă "Prerogativele de control ale procurorului general - rol esenţial pentru aplicarea unitară a legii şi apărarea interesului public".
Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament.
Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii.
Trei asociaţii ale magistraţilor au criticat noile prevederi din legile justiţiei, pe motiv că modificările legislative compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupţie.
"De facto, prin aceste proiecte, se compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate şi se încearcă controlarea activităţii celor două parchete specializate de factorul politic, prin intermediul procurorului general al României, care este numit eminamente politic", acuzau în luna iulie cele trei asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor, Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie.
Sursa: adevarul.ro