Procurorul general, despre „Dosarul 10 august”: Cauza, soluționată până la toamnă
Procurorul general al României, Alex Florența, a declarat, marți, că „Dosarul 10 august” ar putea fi soluționat în câteva luni, investigațiile fiind „avansate”, iar sub acuzare ar fi puse peste 20 de persoane.
Alex Florența, procurorul general al României FOTO Andreea Traicu
Numărul unu din Parchetul General a precizat, legat de Dosarul „10 august” că ar fi „în stadiu avansat de soluționare”, fiind puse sub învinuire 22 persoane, iar audiate 140-150 martori, părți vătămate.
De asemenea, ar mai fi așteptată desecretizarea ultimelor înscrisuri cerute instituțiilor. „Se analizează implicarea factorilor de decizie la nivelul respectiv. Lunile următoare se va emite o soluție”, a mai punctat Alex Florența , care a zis că speră ca până la toamnă să fie soluționat dosarul.
În momentul intervenției din 10 august, ministră a Internelor era Carmen Dan, o apropiată a lui Liviu Dragnea. De asemenea, la șefia Guvernului nu era Viorica Dăncilă, care și delegase atribuțiile către vicepremierul Paul Stănescu.
Și Gabriela Firea a fost chemată pentru audieri la Parchetul General. În 10 august 2018, Gabriela Firea şi-a delegat atribuţiile de primar general al Capitalei viceprimarului de atunci Aurelian Bădulescu.
El este cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals şi uzurpare de calități oficiale, după ce la protestele din 10 august a decis ridicarea unor rulote şi a unor autoutilitare. Poliția locală și Jandarmeria au desființat, în noaptea de 11 spre 12 august 2018, scena improvizată de protestatari în Piața Victoriei.
Aurelian Bădulescu, pe vremea aceea viceprimar al Capitalei, a declarat că acțiunea a venit în urma somațiilor și notificărilor neluate în seamă de organizatori.
Redeschiderea dosarului
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în aprilie 2021, redeschiderea Dosarului 10 august, admiţând plângerea lui Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii agresaţi de jandarmi.
Anterior, dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine.
Urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz şi neglijenţă în serviciu în cazul unor jandarmi care ”au exercitat violenţe nejustificate împotriva unor protestatari” a fost declinată către Parchetul Militar.
În august 2020, procurorul-şef al DIICOT a admis plângerile formulate împotriva Ordonanţei din data de 26.06.2020, care clasa parţial acuzaţii din Dosarul 10 august, şi a dispus redeschiderea urmăririi penale, șefii Jandarmeriei fiind din nou vizaţi de anchetă.
Ce spunea premierul anul trecut
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că persoanele care se fac vinovate de exces de zel sau de abuz în exercitarea atribuţiilor trebuie să fie trase la răspundere în conformitate cu prevederile legale.
„Au trecut patru ani de la protestul din 10 august, în care oamenii nevinovaţi au căzut victime unor violenţe nejustificate. Vreau să dau garanţia că şi să asigur că actuala coaliţie de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare şi că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violenţe. Garantez, de asemenea, de la nivelul Guvernului, că vom pune la dispoziţia Justiţiei tot ceea ce este necesar, astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt. Astfel, cei care sunt vinovaţi de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în faţa legii”, a transmis premierul.
Sursa: adevarul.ro