Procurorul general al Ucrainei: Prizonierii ucraineni de la Olenivka, ucişi cu arme termobarice

Procurorul general al Ucrainei: Prizonierii ucraineni de la Olenivka, ucişi cu arme termobarice

„Sunt mulţi experţi internaţionali care cooperează cu Parchetul general. Vreau să vă informez că concluziile preliminare ale experţilor noştri internaţionali indică faptul că metoda acestei crime a fost o armă termobară. Acestea sunt constatările preliminare ale mai multor experţi internaţionali. Cu siguranţă nu a fost un atac cu rachetă - sunt siguri de asta”, a declarat el luni seara.

Presa de stat din Rusia a difuzat imagini cu o clădire distrusă, presupunându-se a fi unul din blocurile penitenciarului, şi fragmente de corpuri umane calcinate. Analizând imaginile, experţi de la Institutul pentru Studiul Războiului au spus însă că „nu este genul de daune pe care le-ar provoca un atac cu rachete HIMARS”.

Mihailo Podoleak, consilier al şefului biroului prezidenţial de la Kiev, susţine că a avut loc „o ucidere în masă, cinică şi premeditată, a prizonierilor ucraineni de către ruşi, care va fi investigată de Procuratura Generală şi de echipe internaţionale de anchetă”, în timp ce Andri Bileţki, un comandant al regimentului Azov, ai cărui prizonieri au fost deţinuţi la Olenivka, a cerut pedepsirea celor implicaţi în bombardament.

Konstantin Veliciko, un voluntar ucrainean care s-a aflat mai mult de 100 de zile în detenţie la Olenivka, susţine, într-o declaraţie pentru Current Time TV, că baraca distrusă de bombardament se afla într-o zonă industrială unde nu s-au aflat anterior deţinuţii, şi că prizonierii ar fi fost transferaţi recent acolo, posibil în mod premeditat, dar tocmai acea baracă a devenit apoi ţinta atacului. Declaraţii similare au făcut pentru Ukrainska Pravda şi surse din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene: „Era baraca în care se aflau luptătorii Azov, în care fuseseră transferaţi cu câteva zile înainte de bombardament. Nu am putut înţelege însă de ce”, au declarat sursele citate pentru Ukrainska Pravda.

Armele termobarice, cunoscute şi ca „bombe cu vid”, despre care Ucraina spune că ar fi fost folosite de Rusia în timpul invaziei, aprind „o minge de foc” ce absoarbe tot oxigenul din jur.

Armele termobarice conţin un rezervor de lichid volatil (sau pulbere explozivă fină sau pulbere metalică) şi două încărcături explozive.

După tragere sau tragere, prima explozie (sau orice dispozitiv de dispersie) deschide rezervorul la o înălţime determinată şi dispersează conţinutul acestuia (cel mai adesea un combustibil , de unde şi denumirea de explozibil combustibil-aer ) într-un nor care se amestecă cu aerul ambiant. A doua încărcare explodează, creând o presiune în exces prin arderea aerului (ca orice bombă convenţională, dar de 1,5 până la 2 ori mai puternică). Imediat după explozie există o depresiune a aerului.

Unda de şoc produsă are capacitatea de a dura mai mult, comparativ cu una generată de exploziile convenţionale. Mai mult, are puterea de a vaporiza corpul uman.

Sunt folosite într-o varietate de scopuri şi vin într-o gamă largă de dimensiuni - inclusiv arme pentru utilizare individuală, cum ar fi grenade şi lansatoare de rachete de mână.

ONU vrea să ancheteze incidentul de la Olenivka

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a primit încă autorizaţia oficială de acces la închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi într-un bombardament efectuat în circumstanţe neclare şi pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, transmite duminică AFP.

''Până la ora actuală nu am primit confirmarea oficială care să ne dea acces pentru a vedea locaţia sau prizonierii de război victime ale atacului şi oferta noastră de asistenţă materială nu a fost încă acceptată'', a menţionat CICR într-un comunicat emis duminică după-amiază.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a cerut acces ''în toate locurile unde au fost duşi morţii şi răniţii'' şi a oferit de asemenea asistenţă pentru evacuarea răniţilor şi material medical.

Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS cu rază lungă de acţiune aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit până în prezent circa 12 lansatoare de acest fel din partea SUA. Potrivit Moscovei, în acel centru de detenţie se aflau în momentul atacului 193 de prizonieri de război ucraineni, dintre care 50 au fost ucişi şi 73 sunt răniţi.

De partea sa, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru acest atac, pe care l-a calificat drept o ''crimă de război rusă deliberată''.

Organizaţia Naţiunilor Unite a spus că e gata să investigheze uciderea câtorva zeci de prizonieri de război ucraineni într-o zonă controlată de separatiştii pro-ruşi din estul Ucraineni.

Un purtător de cuvânt ONU a spus că dacă părţile în conflict sunt de acord, Naţiunile Unite vor trimite experţi la Olenivka, unde a avut loc incidentul pe 29 iulie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”