Procurorul general al Ucrainei: „Apreciez efortul şi implicarea procurorilor din România” în legătură cu infracțiunile contra umanității

Procurorul general al Ucrainei: „Apreciez efortul şi implicarea procurorilor din România” în legătură cu infracțiunile contra umanității

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a transmis în cadrul unui discurs cu caracter oficial că salută activitatea anchetatorilor români în cazul crimelor comise împotriva umanității în atacul lansat de Rusia asupra Ucrainei, conform Agerpres.

Andrii Kostin

Andrii Kostin susține că „România este pentru un noi un partener important”. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Declarația în cauză a fost formulată cu prilejul aniversării unui an de la lansarea Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA).

Apreciez efortul şi implicarea procurorilor din România care s-au sesizat din oficiu cu privire la infracţiuni contra umanităţii în legătură cu atacul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. România este pentru un noi un partener important, lucru dovedit inclusiv prin contribuţiile valoroase transmise prin intermediul Core International Crimes Evidence Database (CICED), reprezentând probe administrate în cadrul anchetei deschise în această ţară”, a transmis Andrii Kostin, citat într-un comunicat al PICCJ.

„ICPA a înregistrat progrese semnificative”

Conform Parchetului General, Eurojust a pus bazele, în 2023, Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA) - platformă unică de coordonare judiciară menită să ofere sprijin investigațiilor naționale privind crima de agresiune legate de războiul din Ucraina.

De la lansarea sa în iulie 2023, ICPA a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte elaborarea unei strategii comune de investigare şi urmărire penală pentru cazurile privind crima de agresiune. Participanţii la ICPA au selectat dovezi relevante pe care să se concentreze şi au coordonat şi consolidat eforturile de investigare în curs la nivel naţional”, se mai arată în comunicat.

Rusia trebuie trasă la răspundere pentru războiul său de agresiune. (…) Prin intermediul ICPA ne asigurăm că nu se pierde nicio probă, în vederea urmăririi penale a celor responsabili de crima de agresiune în conformitate cu standardele internaţionale. Cu ocazia primei aniversări a ICPA, doresc să aplaud activitatea sa foarte importantă şi să reiterez angajamentul Comisiei Europene de a lua toate măsurile necesare pentru a sprijini Eurojust şi statele ICPA, inclusiv Ucraina, să îşi îndeplinească misiunea crucială”, a susținut comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat în comunicat.

„Sarcina nu a fost uşoară”

Și președintele Eurojust, Ladislav Hamran, a sesizat că, la un an de la fondarea sa, ICPA „s-a impus ferm ca piatră de temelie” a peisajului responsabilităţii.

„Lupta împotriva impunităţii merită atenţia noastră neclintită şi este esenţial ca aceasta să se extindă la unul dintre pilonii ordinii internaţionale moderne bazate pe norme: interzicerea utilizării forţei. Eurojust se angajează să sprijine ICPA atât timp cât este necesar”, a declarat Hamran.

Potrivit PCCJ, procurorii și anchetatorii independenți ai ICPA din diverse țări au cooperat în mod regulat la Eurojust, având la dispoziție echipa specializată de specialiști în domeniul juridic și suportul tehnic, logistic și financiar personalizat al agenției, ceea ce a contribuit la schimbul rapid și eficient de informații și dovezi, precum și la coordonarea unei strategii comune de anchetă și urmărire penală, în vreme ce natura unică și componența multinațională a centrului i-au permis să folosească în activitatea sa expertiza și serviciile unei game variate de autorități naționale.

Cu toate acestea, sarcina sa nu a fost uşoară. În lipsa unei practici judiciare internaţionale recente privind investigarea şi urmărirea penală a crimei de agresiune, ICPA şi-a consolidat capacitatea şi expertiza. În ultimul an, participanţii la ICPA au invitat practicieni experţi, specialişti în domeniul juridic şi alţi experţi judiciari să îşi împărtăşească cunoştinţele şi experienţa pentru a contribui la activitatea centrului”, a ținut să menționeze Parchetul General.

În afară de consolidarea capacităților, colectarea, conservarea, PCCJ indică faptul că o prioritate deosebită pentru ICPA a fost analizarea probelor.

În pofida dificultăţilor întâmpinate în ceea ce priveşte identificarea şi colectarea probelor, dintre care o mare parte se află în Federaţia Rusă, numărul de dosare cu probe care sunt depuse la baza de date privind probele referitoare la infracţiunile internaţionale (CICED), gestionată de Eurojust, este în creştere. Până în prezent, 14 ţări au prezentat dovezi într-un număr de peste 2.000 de dosare”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„ICPA se asigură că crimele sunt bine documentate”

În vederea demonstrării anvergurii și naturii sistemice a crimelor săvârșite de Rusia în Ucraina, strategiile de urmărire penală trebuie să aibă la bază numeroase seturi de probe, a declarat sursa citată.

În consecință, Eurojust încurajează autoritățile naționale să furnizeze dovezi către baza de date CICED pentru a contribui la consolidarea eforturilor de responsabilizare colectivă.

Potrivit aceluiași comunicat de presă, CICED și ICPA sunt părți ale structurii generale de sprijin pe care Eurojust o pune la dispoziția echipei comune de anchetă (JIT) privind presupusele crime internaționale de bază săvârșite în Ucraina. JIT, care reunește procurori din toate țările ICPA, este susținută de Eurojust și se bucură în mod direct de activitatea ICPA și CICED.

„În ultimele 12 luni, activitatea ICPA a fost esenţială pentru consolidarea anchetelor naţionale privind crima de agresiune care are loc în prezent în Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. În timp ce războiul este în curs de desfăşurare şi discuţiile despre un posibil tribunal special sunt încă în curs de desfăşurare, ICPA se asigură că crimele sunt bine documentate şi dovezile cruciale nu sunt pierdute. ICPA pregăteşte şi contribuie efectiv la viitoarele urmăriri penale ale infracţiunii de agresiune, indiferent de jurisdicţia în faţa căreia va fi iniţiată procedura. Din acest motiv, probele sunt traduse, inclusiv în ucraineană şi engleză, pentru a se asigura că acestea pot fi utilizate în diferite jurisdicţii”, a mai transmis PICCJ.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii