Procurorii militari investighează prăbușirea dronelor rusești pe teritoriul României SURSE
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea Militar de Apel București au deschis o cauză penală pentru investigarea prăbușirii dronelor rusești pe teritoriul României, au declarat surse judiciare pentru Adevărul. Cauza a fost declinată la Parchetul General.
Zona unde ar fi căzut o dronă rusească. FOTO: Arhivă
"Operarea unei aeronave civile fără pilot la bord care transportă armament, materiale radioactive, materiale explozive, precum şi bunuri periculoase încadrate, conform documentului Doc 9284 al Organizaţiei pentru Aviaţia Civilă Internaţională, instituită prin Convenţia privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944, la care România a aderat prin Decretul nr. 194/1965, în categoriile substanţe infecţioase (Clasa 6, Diviziunea 6.2) şi gaze toxice (Clasa 2, Diviziunea 2.3) se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă", este articolul din codul aerian care stă la baza deschiderii dosarului, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.
Dosarul a fost preluat miercuri de Parchetul General, investigaţiile urmând să fie continuate, cel mai probabil, de procurorii de la Sectia Militară.
Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar provin de la o dronă .
Echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată astăzi, 13 septembrie, în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice, a transmis MApN.
Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident.
Bâlbele autorităţilor
Resturi de la alte două drone de provenienţă rusească au fost găsite zilele trecute.
Localnicii au reclamat prăbuşirea primelor drone, însă autorităţile, în frunte cu şeful statului, au infirmat existenţa acestora. Ulterior, au revenit, menţionând că au fost găsite fragmente din aparate.
Reprezentanţii diplomaţiei ruseşti în România au fost convocaţi la sediul MAE de două ori.
„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României”, se arată în ultimul comunicat de presă al MAE.
NATO susține că nu deține informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva României.
Sursa: adevarul.ro