Procurorii DNA or citi acest articol? Cum se prăbușea REZERVA STATULUI de la Periș în timp ce afacerea TelDrum cu porci PROSPERA!
HotNews a descoperit ca disparitia celor 21.500 de porci din rezervele de stat pastrati la ferma falimentara Romsuintest SA Peris a fost etichetata drept un "fenomen periculos" inca din 2011 intr-un raport al Administratiei Rezervelor de stat. "Fenomenul periculos" de la Peris se poate observa si intr-o analiza comparativa a rezultatelor financiare, realizata de HotNews , care arata ca in timp ce profitul firmelor din anturajul lui Liviu Dragnea crestea, ferma din Peris, care cumpara furaje de la Tel Drum si Interfrigo Logistics, reusea in doar intr-un an sa treaca de la un profit de 600.000 lei la un castig de zero lei si sa adauge la capitolul datorii inca 26 de milioane lei.
Acuzatia privind disparitia a 21.500 de porci din rezerva de stat, cuprinsa in cele patru plangeri penale privind falimentul ROMSUINTEST SA Peris obtinute de HotNews, se regaseste intr-un raport de evaluare al activitatii din 2011 al Administratiei Nationala a Rezervelor de Stat si Problemelor Speciale (ANRSPS). Documentul arata ca, in perioada 22 martie - 06 iulie 2011, societatea falimentara ROMSUINTEST SA Peris a consumat intreg stocul rezerelor de stat (cca. 1660 tone de carne pastrata in viu) pe care il avea in grija, fara a intreprinde demersuri pentru reintregirea acestuia, fapt ce reprezinta "o grava incalcare" a legii.
"In anul 2011, ANRSPS s-a confruntat cu un fenomen periculos, respectiv diminuarea, fara aprobare legala, a stocului rezerva de stat, fapt ce reprezinta o grava incalcare de catre operatorul economic depozitar a prevederilor Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie se afla SC ROMSUINTEST SA Peris unde, la 01.01.2011, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale avea un stoc de cca.1.660 tone carne in viu pastrata pe baza de contract de depozit custodie.", se arata in raportul ANRSPS.
In acelasi document, pentru evitarea unor situatii similare, ANRSPS propune Ministerului de Interne "completarea Protocolului de colaborare cu Ministerul Public/Parchetul General cu prevederi referitoare la solutionare, in temeiul legii, in regim de urgenta, a spetelor de aceasta natura".
Oficiali de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat spun ca au formulat inca din 2014 plangeri penale fata de reprezentantii Romsuintest.
"Cu privire la operatorul economic in cauza, in urma unei verificari a stocului, s-a constat o diferenta intre stocul faptic si cel scriptic, motiv pentru care operatorul economic a fost sanctionat contraventional, fiind obligat sa reintregeasca stocul rezerva de stat in termenul prevazut de lege. Intrucat aceasta obligatie nu a fost indeplinita au fost formulate plangeri penale fata de reprezentantii societatii", au precizat oficiali ai ANRSPS
Legea 82/1992 privind rezervele de stat prevede la articolul 9 sanctiuni cu amenzi de la 250.000 lei la 10.000.000 lei in cazul diminuarii, sub orice forma, fara aprobare legala, a cantitatilor de produse ale rezervelor de stat incredintate spre pastrare unor agenti economici, "daca fapta nu este comisa in altfel de conditii incat potrivit legii penale sa fie considerata infractiune".
HotNews.ro a dezvaluit saptamana trecuta cum in perioada 2010-2011 de la Romsuintest Peris, din Ilfov, au disparut aproape 80.000 de porcine, printre care si cei 21.500 de porci ai Rezervei de Stat pentru hranirea populatiei in cazuri de razboi. In aceasta perioada, la conducerea complexului ilfovean se aflau persoane din Teleorman sau actionari care s-au ocupat si de mutarea datoriilor PSD-ului in Cipru in 2010.
Totodata, societati situate in jurul lui Liviu Dragnea, Tel Drum si Interfrigo Logistics, erau furnizori de furaje. Cel putin Tel Drum chiar primea porci in schimbul furajelor. In aceasta perioada, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general al Tel Drum era actionar majoritar la Romcip SA Salcia, judetul Teleorman. In 2013, aceasta ferma din Teleorman era transferata pe numele lui Stefan Valentin Dragnea, fiul sefului Camerei Deputatilor, dupa ce a fost o perioada de cateva luni si pe numele unui intermediar intre Dragnea jr si managerul Tel Drum.
Ferma zootehnica din Salcia, detinuta pana in 2017 de Stefan Valentin Dragnea, cand actionariatul a devenit unul ascuns cu actiuni la purtator, a inceput sa prospere in perioada in care imensul complex de porci din Peris incepe sa decada. Mai trebuie precizat ca Romsuintest este o ferma cu o capacitate de pana la 150.000 de porcine, in timp ce ferma din Teleorman poate creste doar 20.000 de animale.
Evolutia parelela cronologica a celor doua unitati ar arata astfel: