Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul şef al ANRE Niculae Havrileţ. Cum a obţinut peste un milion de lei foloase necuvenite

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul şef al ANRE Niculae Havrileţ. Cum a obţinut peste un milion de lei foloase necuvenite

Procurorii DNA îl acuză pe Niculae Havrileţ, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de obţinerea de foloase necuvenite în valoare de peste un milion de lei şi au trimis dosarul în instanţă.

Fostul şef al ANRE Niculae Havrileţ a fost trimis în judecată. Foto arhivă

Fostul şef al ANRE Niculae Havrileţ a fost trimis în judecată. Foto arhivă

Concret, Niculae Havrileţ este acuzat de DNAcă a ocupat diverse funcţii în trei societăţi din domeniul energiei după ce a plecat de la ANRE, deşi avea interdicţie pe o perioadă de cinci ani, din această postură primind foloase necuvenite de peste un milion de lei.

Niculae Havrileţ a îndeplinit funcţia de preşedinte al ANRE în perioada iunie 2012 - octombrie 2017, în virtutea căreia a avut sarcina de a supraveghea şi controla operatorii economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale. Prin urmare, timp de 5 ani de la încetarea funcţiei, el nu ar fi avut dreptul să îndeplinească vreo însărcinare pentru operatorii economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale şi nici să intermedieze ori să înlesnească efectuarea de către aceştia a unor operaţiuni comerciale sau financiare, a precizat DNA într-un comunicat transmis Agerpres .

De asemenea, în perioada 6 decembrie 2019 - 29 martie 2021, fostul şef al ANRE a ocupat funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în virtutea căreia a avut atribuţii de control şi monitorizare asupra persoanelor fizice sau juridice din domeniul de competenţă al Ministerului Economiei, inclusiv asupra operatorilor economici din domeniul energetic şi al resurselor energetice.

Procurorii DNA îl acuză pe Havrileţ că, în intervalul de 5 ani de la încetarea funcţiei de preşedinte al ANRE, ar fi îndeplinit însărcinări pentru următorii operatori economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale, care au capital majoritar privat:

- în perioada 7.02.2019 - 10.12.2019, membru în consiliul de administraţie la Societatea Energetică Electrica SA;

- în perioada 27.09.2021 - 28.03.2022, director general la societatea Distribuţie Energie Electrică România SA;

- în perioada 3.03.2020 - 12.02.2024, membru al Consiliului de Supraveghere (CS), membru al Comitetului de Audit (CA) şi membru al Comitetului Prezidenţial şi de Nominalizare (CPN) la societatea OMV Petrom SA.

Conform DNA, în perioada 7 februarie 2019 - 15 februarie 2024, Niculae Havrileţ a obţinut, de la cele trei societăţi comerciale, foloase necuvenite în cuantum de 1.195.599 lei. Dosarul său a fost ajuns pe masa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, printre măsurile solicitate de procurorii DNA numărându-se şi păstrarea sechestrului care a fost deja instituit asupra unor terenuri şi clădiri deţinute de Niculae Havrileţ.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a aflat motivul pentru care dentista din Brăila a fost ucisă. Rolul esențial jucat de telefonul ei

2 Cum ajung românii să ofere „bani gratis” băncilor. Greșeala uriașă pe care o facem când economisim

3 Volkswagen și prăbușirea Germaniei

4 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

5 De citit / Adevărata problemă a economiei chineze