Procurorii cer arest la domiciliu pentru fostul președinte Igor Dodon
Procurorii cer înlocuirea măsurii de a nu părăsi țara cu arestul la domiciliu în cazul lui Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova. Anchetatorii susțin că ar fi obținut o adeverință medicală pentru fiul său care atesta, în mod nereal, că acesta ar avea nevoie de tratament în România.
Pe baza documentului, instanța i-a permis lui Igor Dodon să meargă, începând cu 28 ianuarie, în România.
Igor Dodon ar putea fi arestat la domiciliu. Foto: Facebook
Potrivit procurorilor anticorupție, medicul care a recomandat fiului Igor Dodon tratament în România a declarat că ,,nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila la rugămintea unei colege”. Colega menționată, spun procurorii, ar fi soția unui consilier din Chișinău pe listele partidului din care face parte și fostul președinte.
,,În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă.La 25 ianuarie 2023 medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul”, spun procurorii anticorupție.
Mai mult, spun anchetatorii, doctorul a menționat că procedurile medicale pe baza cărora fostul șef de stat a obținut ridicarea interdicției de părăsire a Republicii Moldova, pot fi efectuate și în Republica Moldova.
,,Totodată, aceasta a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal”, au punctat procurorii.
Versiunea lui Dodon
De cealaltă parte, Igor Dodon a declarat, în dimineața zilei de joi, că procurorii ,,i-au terorizat, au făcut presiuni și i-au amenințat cu dosare și testul la poligraf” pe medici.
,,Au lăsat în urma lor lacrimi ale medicilor și altor cadre medicale, speriate de comportamentul abuziv al procurorilor. Domnișoarei Dragalin nu-i ajunge hârtie, nu au oameni să se ocupe de furtul miliardului, landromat și altele dosare importante, în schimb au timp și forțe pentru a pune procurorii de buzunar să-și bată joc de familia mea, de medici, doar pentru că au stabilit diagnoza și au prescris tratamente”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
În data de 19 ianuarie, judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) i-au permis lui Igor Dodon să părăsească țara. Potrivit cererii înaintate de avocați și neagreate de procurorul de caz, fostul președinte ar fi urmată părăsească Republica Moldova în perioada 28 ianuarie- 5 februarie, după ce instanța de la Chișinău a dat curs solicitării înaintate de apărătorii săi, care au spus că acesta urmează să plece la un curs de reabilitare cu fiul său în România.
Igor Dodon este judecat în dosarul ,,Sacoșa neagră” pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.
Cauza penală a fost deschisă după ce mai multe videoclipuri în care Dodon primește o sacoșă neagră de la Vladimir Plahotniuc au fost făcute publice. Fostul președinte al Republicii Moldova neagă acuzațiile.
Sursa: adevarul.ro