Procurorii au ridicat de la ISJ Cluj documentele vizând organizarea ambelor sesiuni de bacalaureat

Procurorii au ridicat de la ISJ Cluj documentele vizând organizarea ambelor sesiuni de bacalaureat

Procurorii DNA au ridicat, luni, de la ISJ Cluj toate documentele vizând organizarea ambelor sesiuni de bacalaureat din 2014, după ce fostul inspector şcolar adjunct Peter Tunde a fost acuzată că a primit bani ca să intervină pentru promovarea unor candidaţi la examen, ea fiind în prezent arestată.

Procurorii au ridicat de la ISJ Cluj documentele vizând organizarea ambelor sesiuni de bacalaureat (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Cluj, Valentin Cuibus, procurorii DNA au ridicat, luni, de la sediul inspectoratului, toate documentele care au legătură cu organizarea celor două sesiuni ale bacalaureatului din 2014 şi urmează să stabilească numărul elevilor care ar fi beneficiat de sprijinul fostului inspector adjunct, Peter Tunde, pentru a promova examenele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi nu facem o anchetă internă, în paralel cu cea a procurorilor, deoarece Peter Tunde a fost deja eliberată de ieri (n.r. - luni) din funcţie şi oricum toate documentele referitoare la bacalaureat au fost ridicate de către procurori, deci nu am mai avea cum să facem o verificare în paralel. Noi vom face verificări pentru a vedea dacă trebuie schimbate procedurile privind organizarea bacalaureatului", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj.

Cuibus a precizat că în sesiunea de vară a bacalaureatului fostul inspector Peter Tunde a fost numită membru într-o comisie de bacalaureat, însă ulterior a fost schimbată.

"Atunci (n.r. - la sesiunea de vară) am schimbat mai multe persoane, printre care şi pe Peter Tunde, din comisiile de bacalaureat, pentru că aveam nişte semne de întrebare. Doamna Peter nu a avut atunci deloc acces la comisiile de bacalaureat. Acum, la sesiunea de toamnă, a fost membru într-o comisie şi a avut acces doar la acea comisie", a mai spus Valentin Cuibus.

La rândul său, inspectorul general adjunct al ISJ Cluj, Mariana Pop, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că procurorii DNA au solicitat de la inspectorat mai multe documente, după ce au percheziţionat biroul fostului inspector şcolar Peter Tunde.

"Procurorii au venit luni, au solicitat documente, noi le-am pus la dispoziţie, o să le punem şi de acum înainte, dacă vor mai cere", a spus Mariana Pop.

Fostul inspector general adjunct al ISJ Cluj Peter Tunde, acuzată de procurorii DNA că a primit 9.600 de euro ca să intervină pentru promovarea unor candidaţi la bacalaureat, a fost arestată preventiv, marţi, de Tribunalul Cluj, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit avocatului lui Peter Tunde, Radu Chiriţă, magistraţii Tribunalului Cluj au hotărât, marţi, arestarea preventivă a femeii, care a fost eliberată din funcţia de inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj printr-un ordin al ministrului Educaţiei.

"A fost arestată preventiv pentru 30 de zile, noi am formulat deja o contestaţie la această decizie, care va fi judecată de un judecător de la Curtea de Apel Cluj", a declarat avocatul Radu Chiriţă la ieşirea din sala de judecată.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni seară, de DNA, procurorii anticorupţie ai Serviciului Teritorial Cluj au dispus, luni, reţinerea pentru 24 de ore a inspectorului şcolar general adjunct în cadrul ISJ Cluj Peter Tunde Ilona Csilla pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Astfel, potrivit anchetatorilor, în perioada iunie - 1 septembrie 2014, Peter Tunde a pretins şi a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, în calitate de inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influenţa de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară şi toamnă 2014, să intervină asupra acestora şi să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidaţi pentru a le asigura promovarea examenelor.

Din totalul banilor primiţi, la data de 1 septembrie 2014, Peter Tunde a primit de la o persoană, în scopul menţionat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro cerută înainte de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea flagrantului, se arăta în comunicatul citat.

Peter Tunde a ocupat funcţia de inspector şcolar judeţean adjunct din anul 2006, fiind susţinută de UDMR.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri