Procuror specializat în probleme de jihadism: Terorismul islamist este abia la început

Procuror specializat în probleme de jihadism: Terorismul islamist este abia la început

''Terorismul islamist este abia la început", este de părere procurorul spaniol Javier Zaragoza, specializat în probleme de jihadism, care își exprimă temerea în special în legătură cu o convergență între Al-Qaida și Statul Islamic.

''Este un fenomen în plină ascensiune și va fi nevoie, fără îndoială, de ani de zile pentru a inversa această tendință'', a declarat, într-un interviu acordat luni agenției France Presse, Javier Zaragoza, care a fost însărcinat cu urmărirea în justiție a autorilor atentatelor din 11 martie 2004 de la Madrid, cele mai sângeroase din Europa, soldate cu 191 de morți.

Această progresie decurge în special din expansiunea grupării Statul Islamic (SI), precizează Javier Zaragoza, șeful Parchetului Audienței Naționale, instanță însărcinată în special cu cazuri de terorism.

Pentru moment, Statul Islamic și Al-Qaida, apărută la sfârșitul anilor '90, ''merg pe căi diferite, dar ele pot fi și complementare. Mă tem mult că, mai devreme sau mai târziu, s-ar putea ca Statul Islamic și Al-Qaida să se asocieze'', este de părere magistratul spaniol, care supervizează cazurile referitoare la teroriștii islamiști din Spania, unde circa șaizeci de presupuși jihadiști sunt încarcerați.

''Strategia Al-Qaida se baza pe exportul de jihadism în străinătate pentru comiterea de atentate (în țările occidentale, precum atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA și cele de la 11 martie 2004 din Spania), cu celule, cu 'lupi singuratici'. A apărut o nouă strategie, mai periculoasă pe termen mediu și lung, cea a Statului Islamic'', a explicat magistratul spaniol.

Statul Islamic, întemeiat de o fostă facțiune a Al-Qaida în Irak, și-a croit o bază teritorială în Irak și Siria și dispune de un număr între 40.000 și 50.000 de combatanți, precum și de o structură de putere proprie, subliniază magistratul. Finanțările au evoluat mult de la începuturile Al-Qaida.

Or, ''aceste resurse proprii, economice și energetice'' ar putea să crească și mai mult, dacă cuceririle teritoriale merg mult mai departe de regiunile din Irak și Siria, în special ''în Libia, țară producătoare de petrol''. ''Dacă într-o zi acest stat va cădea în mâinile unei organizații teroriste, atunci ea va putea să se finanțeze fără probleme'', consideră magistratul.

''Trebuie să se evite ca SI să avanseze și să înființeze state teroriste cu toate mijloacele fostelor structuri statale, ceea ce ar confirma și mai mult teoria mea'' privind apariția unei probleme pe termen lung, insistă Javier Zaragoza (59 de ani).

În Spania, se estimează că aproximativ o sută de islamiști extrem de radicalizați sunt plecați în respectivele câmpuri de luptă. Circa treizeci s-ar afla în continuare acolo, alți treizeci ar fi murit și cel puțin douăzeci s-ar fi întors în țară, a afirmat magistratul. Toți încarcerați, ei sunt supravegheați îndeaproape pentru a evita ca ei să-i îndoctrineze pe deținuții de drept comun, cum a fost cazul autorilor atentatelor de la Paris, care s-au soldat cu 17 morți în 7-9 ianuarie. Aproximativ 120 de deținuți obișnuiți prezintă ''un risc'', a mai spus el.

În opinia magistratului, cei care s-au întors, care ar putea fi din ce în ce mai numeroși având în vedere expansiunea Statului Islamic, sunt irecuperabili.

''Pregătirea lor psihologică este enormă. Ei nu mai pot fi readaptați la viața din societate'', spune magistratul, după ce a subliniat că tehnicile de atragere, inclusiv cele utilizate pe internet, sunt comparabile cu cele ale ''sectelor''.

Internetul este ''greu de controlat, mult mai greu'' ca acum 20 de ani, spune procurorul. ''Nu mai este atât de mult zgomot'' pe internet cum era cazul chiar înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, ceea a pus în alertă serviciile de informații.

''Dar există mai multă comunicare. Strategia mediatică este spectaculoasă. Aceasta creează un suflu impresionant'', iar internetul permite, de asemenea, ''finanțarea de activități teroriste, schimbul de informații, instruire'', adaugă el. Aceste acțiuni au ''un impact social enorm'', mai spune magistratul.

Cu toate că alte delicte provoacă mai mulți morți, precum accidentele de circulație, ''chiar și acțiuni punctuale sau izolate", ca cele de la Copenhaga (soldate doi morți prin împușcare și cinci răniți în două atacuri vizând un centru unde avea loc o conferință și o sinagogă sâmbătă și duminică), ''antrenează o insecuritate teribilă''.

''O dată cu terorismul jihadist, senzația de amenințare este foarte puternică'', adaugă Zaragoza, insistând asupra necesității de a se respecta ''regulile jocului democratic'' pentru a-l combate și de a se evita ''situații de apartheid'' întâlnite în unele suburbii din Franța. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...