Procuror: Cei din Parlament ar trebui să ţină cont şi de ce spunem noi şi oamenii

Procuror: Cei din Parlament ar trebui să ţină cont şi de ce spunem noi şi oamenii

Procurorul Antonia Diaconu, care a protestat luni pe treptele de la Curtea de Apel Bucureşti faţă de proiectele de modificare a Legilor Justiţiei şi iniţiativele legislative pentru modificarea codurilor penale, a afirmat că parlamentarii ar trebui să ţină cont şi de ce spun magistraţii, dar şi oamenii.

"Speranţa moare ultima şi noi suntem aşa tenace de felul nostru, deci avem speranţă. Deocamdată nu este totul pierdut, mă gândesc că cei care sunt în Parlament ar trebui să ţină cont şi de spunem noi cei care lucrăm şi de ce spun oamenii", a declarat Diaconu, întrebată de jurnalişti dacă mai există vreo speranţă ca magistraţii să fie ascultaţi.

Procurorul a explicat că a ales să protesteze pentru ca magistraţii să fie lăsaţi să îşi facă treaba nestingheriţi.

"Am venit aici strict în interesul cetăţeanului, nu neapărat pentru noi, pentru că noi ne facem datoria zi de zi, dar am vrea să fim lăsaţi să ne facem datoria ca până acum, iar instrumentele de care ne-am folosit până în prezent să înfăptuim Justiţia să rămână la fel, astfel încât să putem să ne continuăm activitatea nestingheriţi. Noi suntem aici pentru nişte principii, pentru a putea face Justiţie şi, în primul rând, pentru cetăţeni", a adăugat Diaconu.

Întrebată ce va face dacă legile vor fi adoptate, Antonia Diaconu a răspuns: "Noi sperăm să nu fie adoptate, pentru că tocmai de asta am ajuns aici. După cum bine ştiţi, nu cred că după Revoluţie a mai fost vreun protest al magistraţilor. Deci, pentru asta am ajuns aici, pentru că sperăm că cei care au acum posibilitatea să ne asculte pe noi şi pe cetăţeni să facă în aşa fel încât lucrurile să intre pe făgaşul normal".

Potrivit procurorului, legea le permite magistraţilor să protesteze.

"Nu au voie să facă grevă magistraţii. Noi nu facem grevă, noi doar protestăm, ne-am strâns pe scările Palatului Justiţiei şi doar protestăm tăcut, nu am făcut grevă, nu ne interzice legea să facem proteste".

Aproximativ 700 de magistraţi de la mai multe instanţe şi parchete din ţară s-au adunat luni pe treptele de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a protesta faţă de proiectele de modificare a Legilor Justiţiei şi iniţiativele legislative pentru modificarea codurilor penale .

Procurorii şi judecătorii au protestat tăcut, iar unii au ţinut în mâini Constituţia sau foi pe care era scris jurământul de magistrat. AGERPRES/(A - autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet