Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a cerut mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc
Procurorii anticorupţie din Republica Moldova au cerut mandat de arestare pe termen de 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, informează joi Unimedia şi Agora.md.
Anunţul a fost făcut de şeful Procuraturii Anticorupţie a Republicii Moldova, Viorel Morari. El a precizat că la 23 septembrie Procuratura Anticorupţie a dispus urmărirea penală în 2 cauze penale pe acelaşi articol: spălare de bani în proporţii deosebit de mari.
Potrivit lui Morari, prima cauză penală a fost deschisa în baza unor fapte săvârşite între 2013-2014. Plahotniuc e bănuit că a creat o schemă pentru a obţine bunuri şi venituri ilicite. "A fost creată o schemă de agenţi economici rezidenţi şi nerezidenţi, inclusiv offshore, prin care s-a organizat spălarea banilor în proporţii deosebit de mari. (...) Prin ele au circulat 18 milioane dolari şi 3,5 milioane de euro. Suspectul cunoştea că banii sunt din surse ilicite şi din cadrul creditelor neperformante ale Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale', a anunţat Viorel Morari.
Cea de-a doua cauză penală se referă tot la perioada 2013-2014.
Cauzele penale au fost unite într-o singură procedură şi sunt conduse de un grup de ofiţeri de urmărire penală.
Procurorul Viorel Morari spune că la baza începerii urmăririi penale s-a aflat şi un schimb de informaţii cu autorităţile elveţiene, din iunie 2019, dar şi informaţii parvenite de la Serviciul de Combatere a Spălării Banilor.
Pe numele a două persoane, printre care şi Vlad Plahotniuc, a fost emisă ordonanţa de punere sub învinuire în contumacie şi au fost dispuse investigaţii în vederea căutării acestora.
Procurorii anticorupţie au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv şi eliberarea mandatului de arest pentru un termen de 30 zile.
Examinarea demersului privind aplicarea măsurii preventive în privinţa lui Plahotniuc va avea loc la Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Ciocana, în şedinţă închisă. Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea risca o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani şi amendă aplicata persoanei juridice între 13.000 şi 16.000 de unităţi convenţionale (1 unitate convenţională este 50 de MDL) sau lichidarea persoanei juridice.AGERPRES