Procesul deschis de Constanda pentru Satul Francez se va rejudeca
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis miercuri rejudecarea procesului în care Costică Constanda obținuse în instanță despăgubiri record de la Primăria Capitalei pentru schimbul de terenuri Parcul Bordei-Satul Francez.
Instanța supremă a admis recursul declarat de primarul general al Capitalei și Consiliul General al Municipiului București, anulând decizia Curții de Apel București (CAB) din 7 noiembrie 2013, prin care Costică Constanda a primit despăgubiri pentru schimbul de terenuri.
Potrivit ÎCCJ, dosarul se va rejudeca la Curtea de Apel București.
Pe 7 noiembrie 2013, Curtea de Apel București a decis ca Primăria Capitalei să plătească soților Costică și Maria Constanda suma de 109.216.400 euro, reprezentând contravaloarea terenului din Parcul Bordei, 6.417.669 euro, reprezentând suma achitată de soții Constanda la semnarea contractului de schimb al terenurilor și 29.757.210 euro, reprezentând despăgubiri.
Tot atunci, instanța stabilise ca Satul Francez, compus din teren în suprafață de 28.500 mp și construcțiile edificate pe acesta, să revină în proprietatea lui Costică Constanda.
Schimbul de terenuri între Costică Constanda și Primăria Capitalei are o istorie mai veche.
În anul 2003, Constanda a cumpărat de la familia Lincaru mai multe terenuri în zona Parcul Bordei (str. Turgheniev și Bulevardul Aviatorilor), după care a primit de la primăria de sector documente care atestau că terenul este construibil. Consiliul General al Municipiului București nu i-a aprobat însă PUZ-ul, iar Constanda a dat municipalitatea în judecată.
În iunie 2007, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis ca Primăria Capitalei să plătească soților Constanda 17 milioane de euro, pentru că municipalitatea nu aprobase un PUZ referitor ridicarea unor construcții pe terenurile din Parcul Bordei, plus alți 12 milioane de euro penalități.
Sub presiunea opiniei publice, Primăria Capitalei condusă atunci de Adriean Videanu a negociat cu soții Constanda un schimb de terenuri. Astfel, municipalitatea ceda 28.500 de mp situați în Satul Francez și mai multe clădiri evaluate la 6,4 milioane de euro, bani plătiți imediat de Constanda.
Primăria a preluat terenul din zona Bordei, pe care l-a declarat domeniul public și l-a amenajat ca parc. În contractul semnat în martie 2008, soții Constanda renunțau la sumele stabilite de Curtea de Apel, în schimb primeau promisiunea că va fi aprobat un PUZ pentru Satul Francez. Consiliul General nu a aprobat însă PUZ-ul pentru ridicarea unor construcții în Satul Francez.
Costică Constanda nu mai dorea însă să reintre în posesia Parcului Bordei, pentru ca terenul a fost introdus în domeniul public și pe el nu se mai poate construi nimic.
În consecință, în anul 2010, Constanda a dat în judecată Primăria Capitalei și Consiliul General și cerea ca municipalitatea să-i plătească suma de 29,7 milioane de euro (17.757.210 euro și 12.000.000 euro, reprezentând despăgubirile stabilite în 2007 de Curtea de Apel București), alți 6,4 milioane euro, bani pe care el i-a achitat Primăriei în schimbul clădirilor existente în Satul Francez și 113 milioane euro, reprezentând valoarea terenului din Parcul Bordei.
El a avut câștig de cauză atât la Tribunalul București, cât și la Curtea de Apel București, însă instanța supremă a decis miercuri ca dosarul să se rejudece.
AGERPRES