Procesul de destituire a lui Donald Trump: Şefa democraţilor prelungeşte aşteptarea
În pofida presiunii crescânde în propria tabără, şefa democraţilor în Congresul american, Nancy Pelosi, a afirmat joi că nu va trimite Senatului actul de acuzare împotriva lui Donald Trump, esenţial pentru lansarea procesului de destituire, decât când acesta va fi "pregătit", probabil "în curând", potrivit AFP şi DPA.
"Este cea mai mare mascaradă făcută împotriva guvernului SUA", a reacţionat de la Casa Albă Donald Trump, care îşi clamează nevinovăţia de la începutul scandalului legat de dosarul ucrainean.
Republicanii şi democraţii sunt angajaţi într-o confruntare dură de la punerea sub acuzare, votată la sfârşitul lunii decembrie de majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor, a preşedintelui american pentru "abuz de putere" şi "obstrucţionarea activităţii Congresului".
Democraţii îl acuză că a abuzat de puterea, cerând Ucrainei să deschidă o anchetă împotriva lui Joe Biden, rival potenţial în alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Un proces de destituire urmează să fie organizat în Senat, unde republicanii sunt majoritari. Ţinând cont de puternicul sprijin de care dispune în Senat, Donald Trump ar urma să fie achitat.
Dar Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, refuză să transmită actul de acuzare Senatului atât timp cât republicanii nu vor fi stabilit un cadru "corect" pentru desfăşurarea acestui proces, în special punându-se de acord înainte de deschiderea lui asupra martorilor care vor fi convocaţi.
Şeful majorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell, o acuză că este "ipocrită" pentru că întârzie o procedură despre care democraţii au proclamat că ar fi urgentă. El afirmă că martorii vor putea fi aleşi ulterior.
În timp ce mai mulţi aleşi democraţi începeau joi să se impacienteze public, Nancy Pelosi a declarat că ea va sfârşi prin a transmite actul de acuzare: "Nu-l voi reţine la nesfârşit. Îl voi trimite când voi fi pregătită şi aceasta va fi probabil în curând", a spus ea într-o conferinţă de presă.
Democraţii cer în special să fie audiat în Senat fostul consilier al lui Donald Trump pentru securitatea naţională, John Bolton.
În cursul anchetei lor în Camera Reprezentanţilor, ei renunţaseră să-l audieze din cauza perspectivei unei lungi bătălii juridice, întrucât Casa Albă interzisese mai multor consilieri ai preşedintelui să depună mărturie.
Dar John Bolton a anunţat luni că ar accepta de acum să depună mărturie dacă primeşte o convocare oficială în Senat.
Oare Donald Trump îl va împiedica? "Nu. Dar ar trebui să-i întreb pe avocaţi pentru că trebuie protejate prerogativele prezidenţiale pentru mine, dar şi pentru viitorii preşedinţi", a reacţionat miliardarul joi.
"Nu se poate permite consilierilor în securitate naţională să spună ceea ce vor ei", a adăugat Trump. AGERPRES