Procesul Cambridge Analytica: Facebook a încheiat un „acord de principiu” și cere supendarea procedurilor pentru 60 de zile
Facebook a încheiat un „acord de principiu” și cere suspendarea procedurilor pentru 60 de zile în procesul privind scandalul Cambridge Analytica, companie care a avut acces la datele private ale utilizatorilor rețelei sociale.
Foto Arhivă
Conform unui document judiciar depus vineri la un tribunal din San Francisco, Facebook precizează că înaintează planul unui "acord de principiu" şi a cerut suspendarea procedurilor pentru 60 de zile „pentru a finaliza acordul în scris şi a-l prezenta tribunalului".
Reţeaua de socializare nu precizează nici valoarea, nici termenii acordului în acest proces în nume colectiv.
AFP a solicitat companiei Meta să răspundă, iar aceasta a precizat că nu are „niciun comentariu de făcut momentan", scrie Agerpres.
Acordul survine în contextul în care preşedintele director general al Meta, Mark Zuckerberg, şi directoarea generală, Sheryl Sandberg, care şi-a anunţat demisia în iunie după 14 ani la companie, urmează să depună mărturie în faţa justiţiei în septembrie, în cadrul acestui scandal.
În anul 2018, mai mulți utilizatori Facebook au acuzat rețeaua că a încălcat regulile de protecție a vieții private și că a transmis datele lor personale unor terțe părți. Printre acestea se afla și compania Cambridge Analytica, care avea legătură cu campania prezidențială a lui Donald Trump din 2016.
Cambridge Analytica, care s-a închis de atunci, a colectat şi exploatat, fără consimţământul lor, datele persoanele de la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, la care platforma i-a oferit acces. Potrivit anchetei, informațiile au fost folosite pentru elaborarea unui software pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump.
În iulie 2019, Facebook a primit o amendă de cinci miliarde de dolari pentru că şi-a „păcălit" utilizatorii şi autoritățile federale i-au impus un control independent asupra gestionării datelor personale.
De la declanşarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a suprimat accesul la datele a mii de aplicaţii, suspectate că abuzează de ele, limitând cantitatea de informaţii accesibile dezvoltatorilor în general şi uşurând, pentru utilizatori, calibrarea restricţiilor în privinţa distribuirii datelor personale.
Sursa: adevarul.ro