Proces mai puțin obișnuit în Berlin. O femeie a dat în judecată orașul pentru că nu i s-a permis să facă topless la piscină
O femeie care a fost alungată de la o piscină din Berlin. Germania pentru că nu purta tricou, a dat în judecată orașul pentru a cere despăgubiri, însă a pierdut în primă instanță, conform Berliner Zeitung .
Totul s-a întâmplat pe 20 iunie anul trecut, când în Berlin temperaturile ajunseseră până la 35 de grade. În acea zi, femeia pe nume Gabrielle Lebreton a mers împreună cu fiul ei de șase ani, o prietenă de-ale sa și copilul acesteia la o piscină situată în cartierul Treptow-Köpenick.
În timp ce copii se jucau, cele două femei au decis să se bronzeze, și s-au întins pe o pătură de picnic, dându-și jos tricourile. Doar că Gabrielle nu purta nimic pe dedesubt, spre deosebire de prietena sa care era îmbrăcată într-un costum de baie. Nu a trecut mult timp până când de ele s-au apropiat doi agenți de securitate care le-au cerut într-o manieră prietenoasă să-și acopere sânii, nefiind o zonă pentru nudiști.
Gabrielle însă a refuzat, astfel că a fost chemată poliția. Ofițerii i-au cerut să se îmbrace cu ceva sau să părăsească zona. Femeia, de naționalitate franceză, care locuiește la Berlin din 2012, nu voia să cedeze întrebând „de ce ce bărbaților din jurul lor le este permis să stea fără cămașă, dar nu și lor, ca femei?”. Însă justificarea ei nu a funcționat fiind nevoită să părăsească piscina pentru copii, după ce și fiul ei s-a speriat.
Lebreton a intentat apoi un proces pentru că s-a simțit discriminată de biroul districtual Treptow-Köpenick în calitate de operator al piscinei și, de asemenea, de polițiști. Ea cere acum despăgubiri de 10.000 de euro de la orașul Berlin.
15 luni mai târziu, cazul arhitectei în vârstă de 38 de ani a ajuns în fața Tribunalului Regional din Berlin. Avocatul femeii, Thum a spus că acea compensație ar trebui să aibă atât caracterul unei sancțiuni, cât și al unei despăgubiri, vrând ca astfel de „comportamente discriminatorii” să fie descurajate pe viitor.
O înțelegere pe cale amiabilă a eșuat chiar înainte de ședința de judecată.
Avocatul orașului Berlin, Eike-Heinrich Duhmke, consideră, însă, că reclamantul nu a dorit o înțelegere pe cale amiabilă.
Este unul dintre primele procese negociate public în temeiul Legii de stat împotriva discriminării (LADG), care este în vigoare de aproape doi ani și are scopul de a proteja oamenii de un tratament inegal din partea autorităților, și cel mai proeminent caz în acest sens.
Avocatul lui Lebreton susține că nu contează dacă oamenii consideră că este nepotrivit ca femeile să facă plajă fără cămașă. De asemenea, nu există nicio dovadă că vizitatorii erau deranjați, împotriva femeii nefiind inițiată nicio procedură contravențională.
La un moment dat avocații din sală au avut chiar și câteva discursuri mai puțin obișnuite despre caracteristicile sexuale primare și secundare ale bărbaților și femeilor.
„Sânul femeii este o caracteristică sexuală secundară, la fel ca barba sau pieptul păros al unui bărbat”, a susținut Thum, în timp ce celălat avocat a susținut că acaestă comparație nu este postrivită.
Pe de altă parte, în ziua când s-ar fi petrecut incidentul, piscina nu avea reglementări de utilizare la care agenții de pază și polițiștii să poată face referire. Regulamentul de vizită a fost emis abia mai târziu și de fapt nu a existat niciun temei legal pentru a fi laute măsuri împotriva femeii, a susținut indirect avocatul Duhmke.
Duhmke a respins acuzațiile că biroul raional ar fi greșit cu dar a admis că a existat un tratament inegal față de Gabrielle.
Judecătorul Schmidt-Schondorf a respins procesul lui Gabrielle Lebreton, în primă instanță, motivele rămânând neclare până la motivarea scrisă a hotărârii.
În ciuda înfrângerii în primă instanță, Gabrielle Lebreton ar fi adus câteva schimbări în regulamnentul de intrare la piscină fiind impusă mai multă egalitate între drepturile femeilor și ale bărbaților. „Costumul de baie trebuie să acopere complet organele genitale primare. Acest lucru se aplică tuturor sexelor.” Sânul femeii este o caracteristică sexuală secundară. Toplessul fiind permis în zone speciale tuturor în mod egal.
Sursa: adevarul.ro