Proces câștigat după 12 ani de o fostă directoare a unei școli din Iași
O fostă directoare de la Școala Gimnazială din Chicerea-Tomești, din județul Iași, a obținut după 12 ani de hărțuire o sentință definitivă prin care școala trebuie să-i plătească daune morale de 12.000 de lei și contravaloarea a 483 de zile de concediu de odihnă neefectuate.
O fostă directoare de școală, hărțuită timp de 12 ani / Foto: Arhivă
Mihaela Miron a fost directoare la această unitate de învățământ între anii 2005 - 2017, iar judecătorii au stabilit că a fost concediată prin încălcarea flagrantă a procedurilor, scrie reporteris.ro.
„Profesoara de geografie Anca Pîsla de la Școala Gimnazială din Chicerea-Tomești a acuzat-o pe directoarea Mihaela Miron de diverse nereguli din 20007 până în 2010, timp în care directoarea a fost anchetată de numeroase comisii, de la cele ale Inspectoratului Școlar, pînă la Ministerul Educației, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Curtea de Conturi. În urma reclamațiilor și sesizărilor formulate de către profesoara Anca Pîsla la adresa directoarei Mihaela Miron, organele de control nu au semnalat nici o neregulă”, scria Ziarul de Iași în 2010.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) spuneau atunci că profesoara Anca Pîslea a înregistrat un record în materie de reclamații, fiind „două-trei bibliorafturi numai cu sesizările ei și cu răspunsurile pe care i le-am trimis”, a declarat inspectorul școlar adjunct, Constantin Șerban, pentru Ziarul de Iași .
Profesoara Anca Pîsla susținea că nu s-a mai putut înțelege cu directoarea din cauză că aceasta ar fi promovat ilegal patru copii de clasa a V-a, în clasa a VI-a, în septembrie 2005, luna când a intrat în concediu de creștere a copilului. Directoarea spunea că profesoara a început să o reclame din 2007, când, în timpul unui consiliu profesoral, i-ar fi atras atenția că a lăsat 11 corigenți dintr-o clasă de 15, la o disciplină opțională”.
„Mihaela Miron a rămas directoare la unitatea de învățământ din Chicerea până la începutul lui 2017, atunci când a fost numită pe aceeași funcție la altă școală. În paralel, a făcut demersuri pentru ca, din anul școlar următor, să-și păstreze orele și norma, în acest sens depunând o cerere care se baza și pe faptul că, la numirea la noua școală, se preciza că „i se rezervă catedra pe care este titulară, conform legii.”, mai scrie reporteris.ro.
Din acest moment, a urmat un șir lung de evenimente, în toate fiind încălcată legea, potrivit judecătorilor care au pronunțat, în septembrie 2022, o decizie definitivă într-un dosar intentat de Mihaela Miron.
Potrivit plângerii, diverse structuri din școală (Consiliul Profesoral, Consiliul de Administrație) i-au ignorat cererea și au dispus restrângerea totală de activitate în cazul profesoarei care preda Educație Tehnologică. Cu alte cuvinte, aceasta fusese concediată.
Abateri
Judecătorii au constatat că în procesul de concediere a directoarei Mihaela Miron au existat mai multe abateri , principalele fiind:
„Pentru ședința Consiliului Profesoral nu a existat un convocator cu menţionarea orei de începere şi a ordinii de zi. O martoră la proces a declarat că şedinţa a fost anunţată pentru o anumită oră, însă în ziua şedinţei, aceasta a fost schimbată. Fără să știe modificarea, Miron a ajuns mai târziu şi a cerut explicații despre schimbarea orei şi motivele pentru care nu fusese anunţată de acest aspect. În şedinţă, nu a fost adusă la cunoştinţa profesorilor cererea formulată în scris de Miron cu privire la cererea ei.
Directorul școlii a propus în Consiliul Profesoral, iar acesta a nominalizat reclamanta pentru restrângere de activitate, deşi acest organ nu are competenţe în evoluţia raporturilor de muncă ale cadrelor didactice.
Consiliul de Administraţie nu a dispus prin hotărâre asupra restrângerii de activitate a reclamantei, ci doar a fost înştiinţat de directorul unității cu privire la acest lucru, fiind încălcate dispozițiile legale”, potrivit reporteris.ro.
Cariera directoarei, afectată
De-a lungul anilor, cariera directoarei Mihaela Miron a fost afectată de reclamațiile depuse împotriva sa. Aceasta a cerut daune morale „atât din perspectiva prejudiciului creat că urmare a unui comportament de hărţuire şi discriminare petrecut în perioada anterioară încetării raportului de muncă, reclamând în acelaşi timp şi o premeditare a excluderii sale din instituţie, măsura restrângerii de activitate fiind dezavuată că scop în sine, iar nu că efect al unei situații reale, cât şi din perspectiva prejudiciului creat prin încetarea raportului de muncă, cu consecinţe nefaste în plan profesional (continuarea activității profesionale la alte 3 şcoli, aflate la distanţă mare de domiciliu, care nu îi decontau transportul, unde nu s-a acomodat la cultura organizaţională, perioadă urmată de alte modificări de angajator, că urmare a noilor planuri de învățământ şi a regulilor de mobilitate a personalului) şi personal (pierderea şansei la obţinerea unui credit, afectarea sănătății şi stării psiho-emoţionale)”, a mai notat publicația.
Aceasta a căștigat procesul, iar școala trebuie să plătească daune morale în valoare de 12.000 de lei, iar decizia finală să fie publicată într-un ziar local.
Totodată, Curtea de Apel Iași a obligat școala să plătească un număr de 483 de zile de concediu neefectuate de profesoară în perioada 2005 - 2017.
Sursa: adevarul.ro