Probleme în Grecia, în plin sezon turistic. Mai mule insule se confruntă cu o criză de apă, iar autoritățile caută soluții

Probleme în Grecia, în plin sezon turistic. Mai mule insule se confruntă cu o criză de apă, iar autoritățile caută soluții

În plin sezon turistic, mai multe insule din Grecia se confruntă cu o criză de apă. Presiunile asupra aprovizionării cu apă nu au fost niciodată atât de mari, susţin autoritățile.

Criză de apă în Grecia FOTO: Pixibay

Criză de apă în Grecia FOTO: Pixibay

Cel mai mare rezervor de apă dulce din insula grecească Naxos s-a evaporat, mai la sud în insula Karpathos, autorităţile au impus restricţii cu privire la umplerea piscinelor iar în insula nordică Thassos, oficialii caută o instalaţie de desalinizare pentru a transforma apa mării în apă potabilă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cea mai mare parte a Greciei a înregistrat puţine precipitaţii în ultimele luni. Presiunile asupra aprovizionării cu apă nu au fost niciodată atât de mari, susţin oficialii, fermierii şi oamenii de ştiinţă.

A fost un deficit mare de precipitaţii în întreaga Mediterană şi, în special în Naxos, rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale”, spune primarul insulei Dimitris Lianos.

Cel puţin şase turişti, inclusiv prezentatorul britanic de televiziune Michael Mosley, au decedat luna trecută din cauza unor valuri de căldură.

Potrivit sursei citate, lipsa apei este deosebit de gravă în Naxos, o insulă muntoasă cu 20.000 de locuitori şi unde zeci de mii de turişti ajung în fiecare vară.

Autorităţile au obţinut trei unităţi portabile de desalinizare, care vor trata apa de mare pentru a o face sigură pentru băut, şi care potrivit primarului ar trebui să acopere deficitul de apă al locuinţelor, hotelurilor şi piscinelor.

Grecia a avut în iunie de peste două ori mai multe incendii decât în aceeaşi lună a anului 2023 din cauza temperaturilor deosebit de ridicate, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, relatează AFP.

„În iunie, au fost 1.281 de incendii, mai mult decât dublu decât în aceeaşi lună a anului trecut, când au fost 533”, a declarat Pavlos Marinakis în cadrul unei conferinţe de presă.

Luna iunie este cea mai caldă înregistrată vreodată, iar previziunile ştiinţifice pentru iulie sunt similare la nivel global", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii