„Probabil au fotografiat zona. Suntem testați” / Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului

„Probabil au fotografiat zona. Suntem testați” / Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului

La finalul săptămânii trecute o dronă rusă a intrat în spațiul aerian al României în timpul unui atac masiv asupra porturilor dunărene ale Ucrainei. Drona a evoluat aproximativ 40 de minute la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri în teritoriul nostru și a fost atent monitorizată de două avioane F-16 Fighting Falcon ale României, scrie defenseromania.ro.

Prezența dronei ruse a fost confirmată și de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Violarea spațiului aerian românesc a dat naștere unei întregi dezbateri privind modificarea cadrului legislativ în România care împiedică în acest moment, pe timp de pace, angajarea UAV-urilor.

Incidentul a avut loc în noapte de sâmbătă spre duminică (7 spre 8 septembrie) când o dronă kamikaze, aproape sigur de tip Shahed, care are capacitatea să transporte o cantitate uriașă de explozibil, între 25 și 90 kilograme în funcție de model, a intrat 30 de kilometri în teritoriul României. Drona a fost atent monitorizată pe timpul zborului de două avioane de luptă F-16 românești care au rămas în aer o oră și trei sferturi, de la 2:25 la 4:08.

Drona rusă nu a intrat 30 de kilometri în România doar pentru a vedea frumusețile Babadagul

2. Dronă iran... (shahed-136-drona-kamikaze-iran-rusia_31876700.jpg)Dronă iraniană kamikaze de tip Shahed-136, folosită de Rusia în Ucraina

În cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic din această săptămână, difuzat de DefenseRomania, invitatul a fost generalul de brigadă (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS). Subiectul emisiunii a fost situația de la nivelul forțelor speciale, dar generalul (r.) Crăciun a abordat și problema dronei ruse care a intrat în spațiul aerian al României.

Acesta e de părere că nu putem vorbi de o greșeală a operatorului când un astfel de UAV evoluează peste 30 de minute la o asemenea adâncime în teritoriul românesc. Generalul (r.) Crăciun nu a exclus ca drona să fi fotografiat și transmis imagini din regiune.

„Unele au intrat (n.r. - drone rusești) în spațiul aerian al României din greșeală, altele nu. Pentru că nu te plimbi 30 de kilometri prin România ca să vezi Babadagul. Probabil că drona avea posibilitatea și de a fotografia și a transmite imagini”, a precizat fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale.

Totodată, acesta și-a manifestat convingerea că Federația Rusă testează România prin aceste incidente. În ceea ce privește doborârea acestor drone, chiar și după ce se va regla cadrul legislativ, e important de avut în vedere și aspectul economic, amintește generalul (rș) Crăciun. Întrebarea e dacă rentează să angajezi o dronă Shahed care costă 10.000 de euro cu o rachetă interceptoare Patriot ce valorează 4 milioane de euro sau cu una aer-aer lansată de un F-16 care valorează 150.000 de euro?

„Rusia ne testează”

3. F-16 Fight... (f_16_romania_94835700.jpg)F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: Ministerul Apărării Naționale

„În opinia mea rușii ne testează. Sunt convins că și la Ministerul Apărării Naționale colegii noștri de acolo studiază foarte bine problema și iau măsurile corespunzătoare. Cred că cu niște adăugiri la legislația existentă se va rezolva și mai bine problema. Dar și aici trebuie să avem în vedere și partea economică. Nu poți angaja și doborî o dronă Shahed cu o valoare de producție de 10.000 de euro cu o rachetă interceptoare dintr-un Patriot care costă 4-5 milioane de dolari. Sau cu o rachetă aer-aer de pe un F-16 care costă 150.000 de euro. Te întrebi dacă rentează să le dobori cu asemenea rachete.

Noi nu suntem Israelul care dispune de un sistem Iron Dome ce trage zilnic rachete ce valorează miliarde. Bugetul apărării din Israel nu se compară cu bugetul nostru și nici sprijinul pe care SUA îl acordă în ceea ce privește muniția antiaeriană. Sper să reușim să fabricăm în țară rachetele pentru sisteme Patriot pentru că e foarte important. Avem fabrici care produceau rachete, sper că vom reuși cu partenerii americani prin transfer de tehnologie să repunem în funcțiune linia de producție. Este esențial să devenim exportatori și noi. În lume e o foame de rachete antiaeriene extraordinară”, a conchis generalul (r.) Marius Crăciun.


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

4 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze

5 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial