Pro-ruşii care ocupaseră clădirea guvernamentală la Harkov au fost dislocaţi. La Doneţk, protestatarii au proclamat „o republică suverană“

Pro-ruşii care ocupaseră clădirea guvernamentală la Harkov au fost dislocaţi. La Doneţk, protestatarii au proclamat „o republică suverană“

UPDATE 14.03 Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, a declarat, astăzi, în deschiderea şedinţei de guvern, că în partea de est a Ucrainei acţionează planul de destabilizare a situaţiei.

„Doresc să mă adresez în primul rând locuitorilor din regiunile de est ale Ucrainei. Toată lumea înţelege că este pus în aplicare un plan anti-ucrainean. Planul de destabilizare a situaţiei, planul care asigură trecerea graniţei de către trupele străine şi ocuparea teritoriului ţării, ceea ce noi nu vom permite”, a spus Iaţeniuk.

Armata Ucrainei a scos din rezervă aproximativ nouă sute de unităţi de tehnică militară, informează agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, citând un comunicat al Ministerului Apărării al Ucrainei. După cum au explicat reprezentanţii ministerului, au fost luate măsuri pentru repararea şi testarea funcţionalităţii sistemelor de arme şi agregatelor, pentru a fi utilizate ulterior în scopuri militare.

UPDATE 13.50 Manifestanţii care ocupă de duminică sediul administraţiei locale din Doneţk, în estul Ucrainei, au proclamat luni o "republică suverană", a declarat unul dintre reprezentanţii lor, relatează AFP.

Consiliul Naţional Doneţk, a cărui înfiinţare a fost anunţată luni de locuitori din regiune care participă la un miting, a anunţat intenţia de a crea Republica Doneţk şi de a intra în componenţa Federaţiei Ruse după desfăşurarea referendumului pe această temă nu mai târziu de 11 mai.

„Republica Populară Doneţk este creată în graniţele administrative ale regiunii Doneţk. Decizia intră în vigoare imediat după referendum”. Această decizie a Consiliului Naţional, a fost citită de unul din liderii consiliului în timpul şedinţei din clădirea administraţiei regionale. În ajun, demonstranţii, care protestează împotriva noilor autorităţi de la Kiev, au preluat controlul asupra acestei clădiri.

Jurnaliştii nu au primit autorizaţia de a intra în clădire, dar reprezentantul lor a anunţat informaţia în faţa uşilor. O înregistrare video postată pe Internet şi prezentată ca fiind o reuniune organizată de manifestanţi prezintă un bărbat care afirmă: "Proclam crearea unui stat suveran al republicii populare Doneţk".

Cunoscutul oligarh din regiunea Doneţk, Renat Ahmetov, s-a întâlnit la începutul acestei luni cu preşedintele rus, vladimir Putin, informează censor.net.ua. Despre deplasarea magnatului ucrainean a anunţat pe pagina sa de facebook jurnalistul Serghei Luşenko.

Iulia Timoşenko va merge la Doneţk

Iulia Timoşenko, liderul partidului Batkivşcina şi fost premier al Ucrainei, a cerut autorităţilor să reacţioneze în mod adecvat faţă de evenimentele care au loc la Doneţk, afirmând că va pleca urgent către acest oraş, situat în sud-estul Ucrainei, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Într-un comunicat publicat de serviciul de presă al Batkivşcina, Timoşenko a declarat că evenimentele din estul Ucrainei sunt văzut ca o "confiscare de către separatişti" a clădirilor administraţiilor regionale din Doneţk şi Harkov şi departamentului Serviciului ucrainean de securitate din Luhansk.

Timoşenko a declarat că ea crede că serviciile speciale ruse sunt implicate în aceste evenimente, reiterând că acestea încearcă să "anexeze partea de est a Ucrainei conform scenariului Crimeei".

Timoşenko a cerut ca autorităţile "să ia măsuri eficiente" şi să "prevină astfel de evenimente pe viitor".

"Nu numai legea, ci şi societatea ucraineană este de partea voastră acum", a declarat ea.

UPDATE 10.35 Manifestanţii proruşi care au preluat duminică seara controlul asupra sediului administraţiei regionale de la Harkov, un oraş rusofon în estul Ucrainei, au fost dislocaţi, a anunţat luni dimineaţa ministrul ucrainean de Interne, fără să precizeze dacă s-a recurs la forţă, relatează AFP.

Clădirea „a fost eliberată în înregime de separatişti", a scris Arsen Avakov într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

„Mulţumim celor care au ajutat", a adăugat el, fără să ofere detalii despre operaţiune.

Peste 2.000 de manifestanţi care purtau steaguri ruseşti s-au strâns în faţa clădirii guvernamentale pentru a protesta faţă de actuala administraţie de la Kiev. Câteva zeci dintre aceştia au pătruns în imobil, după ce forţele de ordine s-au retras în timp ce ei avansau.

Potrivit sursei citate forţele de ordine s-au retras la aproximativ 50 de metri distanţă de clădire.

Luhansk, localitate importantă din estul Ucrainei, a fost, de asemenea, martora a protestelor realizate de partizanii pro-ruşi. Cei mai violenţi dintre nemulţumiţii pro-ruşi au intrat într-o clădire a forţelor de ordine unde erau reţinute 15 persoane pentru „plănuirea de mişcări de revoltă”.

În cursul zilei de duminică mişcări de protest au avut loc şi în oraşul Doneţk unde cei de mulţumiţi de actuala putere au cerut organizarea unui referendum pentru federalizarea Ucrainei şi au flururat steagurile ruseşti. O parte din cei prezenţi au devenit agresivi, forţele de ordine fiind nevoite să intrevină.

Forţele de ordine au ripostat cu tunurile de apă, însă nu au reuşit să împiedice ocuparea clădirii de către pro-ruşi, care au arborat steagul Rusiei la balconului guvernului regional. Au existat informaţii conform cărora protestatarii ar fi aruncat o grenadă în clădire.

Protestatri pro-ruşi din Doneţk. FOTO: Reuters

O parte din manifestanţi care purtau măşti pe faţă, au reuşit însă să rupă cordonul de poliţie şi să intre în sediul administraţiei regionale. Poliţia a blocat intrările pentru a-i împiedica să iasă şi câţiva negociatori au fost trimişi în interiorul clădirii pentru a discuta cu manifestanţii, care au anunţat pe Twitter că nu vor elibera sediul până la 9 mai (n.r. Ziua Victoriei în Rusia).

În urma ultimelor evenimente din această ţară, preşedintele ucrainean interimar, Olexandr Turtcinov şi-a amânat vizita în Lituania, din cauza situaţiei din Ucraina, a anunţat preşedinţia duminică.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…