Pro-rușii anunță referendumuri în regiunile ocupate din Ucraina. Primele încep pe 23 septembrie

Pro-rușii anunță referendumuri în regiunile ocupate din Ucraina. Primele încep pe 23 septembrie

Autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat, marți, organizarea unor referendumuri pentru aderarea oficială la Rusia, fiindcă forțele Moscovei se confruntă cu o serie de înfrângeri în războiul care durează de aproape șapte luni, relatează The Moscow Times .

herson

Primele referendumuri vor începe pe 23 septembrie. Foto: Arhivă

Lideri ruși precum Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov și Viaceslav Volodin, președintele Dumei ruse de Stat, și-au exprimat sprijinul față de organizarea unor referendumuri.

Conform oficialilor, referendumurile din Republica Populară Donețk (DNR) și Republica Populară Lugansk (LNR) vor avea loc în perioada 23-27 septembrie.

Liderul separatist prorus, Denis Pușilin, a afirmat că un vot privind aderarea la Rusia a fost întârziat.

Cred că oamenii așteaptă de mult un referendum aici și probabil că va fi o mișcare politică care va contribui la asigurarea siguranței civililor”, a declarat Pușilin.

Oficialii instalați de Moscova în regiunile ucrainene ocupate și-au exprimat dorința de a fi organizat un referendum, însă nu au stabilit încă o dată pentru desfășurarea acestuia.

Vladimir Saldo, liderul instalat de ruşi în regiunea Herson, a afirmat „conducerea administrației regiunii Herson a decis să pregătească și să organizeze un referendum” în urma unui apel public. Mai mult decât atât, Saldo a mai adăugat, marți dimineața, într-o postare publicată pe Telegram, că își dorește ca regiunea să devină „o parte a Rusiei, un membru cu drepturi depline al unei țări unite".

De asemenea, liderul instalat de ruși în Herson a declarat că aderarea regiunii la Rusia ar „securiza regiunea noastră" și ar fi un „triumf al dreptății istoriei". „Sunt sigur că liderii ruși vor accepta rezultatele referendumului", a mai adăugat el.

El nu a precizat o dată pentru votul propus.

Forțele Rusiei controlează circa 95% din teritoriul ucrainean Herson, situat în sudul țării.

Trupele ucrainene au recucerit o parte din teritoriul regiunii Herson în cadrul contraofensivei din ultimele săptămâni.

În regiunea Zaporojie, controlată parțial de ruși, mișcarea publică locală „Suntem împreună cu Rusia” a făcut apel la liderul pro-rus din regiune, Evgheni Balitski, să solicite un referendum.

Medvedev și Lavrov susțin organizarea referendumurilor

Afirmațiile lui Saldo coincid cu cele realizate de Dmitri Medvedev cu puțin timp înainte, tot marți, acesta solicitând Kremlinului să îi lase pe separatiști să se alăture Rusiei.

La scurt timp după anunțul lui Saldo cu privire la planurile pentru organizarea unui referendum în Herson, Medvedev a afirmat că va susține aderarea regiunilor la Rusia.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a numit posibilele referendumuri din regiunile Donețk și Lugansk „esențiale”, afirmând că vor permite Moscovei să-și utilizeze întreaga capacitate militară în regiune.

Invadarea teritoriului Rusiei este o crimă care vă permite să utilizați toate forțele de autoapărare”, a afirmat Medvedev, care în prezent ocupa funcția de șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, într-o postare publicată pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut și el organizarea referendumurilor.

Situația actuală demonstrează că ei (n.r. oamenii din regiunile ocupate) vor să fie stăpâni pe propriul destin”, a declarat Lavrov .

Președintele Dumei ruse de Stat, Viaceslav Volodin, a afirmat că Moscova va sprijini republicile separatiste dacă rezidenții acestora ar vota în favoarea aderării la Rusia.

Astăzi, trebuie să sprijinim republicile cu care am semnat acorduri de asistență reciprocă", a afirmat Volodin, făcând referire la acordurile prin care Moscova a recunoscut DPR și LPR.

Tot ceea ce se întâmplă astăzi (apeluri pentru organizarea de referendumuri) este un ultimatum din partea Rusiei către Ucraina și Occident”, a declarat Tatiana Stanovaia, un cercetător la Fundația Carnegie pentru Pacea Internațională.

Pentru a garanta „victoria”, Putin este gata să organizeze imediat referendumuri pentru a obține dreptul (cum crede el) de a folosi arme nucleare pentru a apăra teritoriul rus”, a mai spus Stanovaia într-o postare publicată pe Telegram , marți.

Mari părți ale zonei industriale Donbas au fost controlate, din anul 2014, de separatiștii susținuți de Moscova. În același an, Rusia a anexat Peninsula Crimeea.

Atât Kievul, cât și aliații săi din Occident au declarat, totodată, că nu vor recunoaște rezultatele niciunui referendum organizat în regiunile controlate de Rusia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”