Pro Infrastructura: CNAIR a reziliat contractul pentru revizuirea SF pentru A8 Târgu Mureş-Ditrău; CNAIR:Contractul a încetat de drept
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reziliat contractul privind actualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş - Ditrău din Autostrada A8, susţine Asociaţia Pro Infrastructura, în timp ce reprezentanţii CNAIR spun că acest contract a încetat în baza unei clauze ce prevede încetarea de drept a acordului, dacă timp de 12 luni nu există activitate pe contractul respectiv.
"Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere îşi bate joc în continuare de Moldova prin rezilierea contractului (în data de 19 ianuarie 2018) privind actualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş - Ditrău din Autostrada A8. Prin această decizie catastrofală, la 159 de ani de la Mica Unire, în anul Centenarului Marii Uniri, CNAIR condamnă Moldova la subdezvoltare şi izolare. Nevoia stringentă a unei autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania (şi mai departe de Europa) a ajuns unul dintre cele mai mediatizate subiecte datorită societăţii civile tot mai implicate", se spune într-un comunicat al Asociaţiei Pro Infrastructura.
Potrivit sursei citate, această reziliere amână cu ani de zile implementarea autostrăzii, iar lansarea unor licitaţii de proiectare şi execuţie pe studiile din 2010 "nu ar face decât să pună cruce Autostrăzii A8".
"Solicităm oficialilor din Ministerul Transporturilor să demită de urgenţă conducerea CNAIR care, în ultimul an, a bătut toate recordurile de incompetenţă, fugă de răspundere şi subminare a dezvoltării economice", spune Asociaţia.
La rândul lor, reprezentanţii CNAIR precizează că acest contract a încetat de drept pentru că, timp de 12 luni, nu s-a desfăşurat nicio activitate în baza sa.
"Este impropriu spus că s-a reziliat contractul. Contractul a încetat în baza unei clauze contractuale care spune aşa: dacă timp de 12 luni nu există activitate pe contractul respectiv, nu se furnizează materiale, contractul încetează de drept. Acesta este motivul pentru care acest contract, practic, a încetat: pentru că timp de 12 luni nu s-a desfăşurat nicio activitate pe el. Practic, prin acest contract, ar fi trebuit să se facă revizuirea studiului de fezabilitate din 2010. Dar a venit Curtea de Conturi în urmă cu câţiva ani şi a spus că nu se justifică o nouă cheltuială având în vedere că există un studiu de fezabilitate din 2010. A intrat şi DNA pe fir, care a verificat motivele pentru care s-a ajuns la încheierea unui noi contract. Ca atare, contractul a fost suspendat, o scurtă perioadă a fost desuspendat, după care a fost suspendat din nou, iar acum a încetat de drept", a explicat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu.
În context, Pro Infrastructura afirmă că CNAIR va trebui să re-lanseze licitaţia pentru completarea acestui studiu, însă compania de drumuri răspunde că studiul de fezabilitate din 2010 poate fi folosit şi, eventual, actualizat punctual.
"În mod normal, având deja un studiu de fezabilitate din 2010, în cel mai rău caz ar trebui o actualizare punctuală pe studiul respectiv de fezabilitate, dar per ansamblu poţi să îl foloseşti. În momentul în care tu faci actualizări punctuale, poţi da drumul la documentaţia pentru proiectare şi execuţie şi doar punctual, în cazul în care constaţi că sunt anumite chestiuni în timpul procedurii, poţi să mai ceri anumite amănunte. Dar nu ar trebui să blocheze în sine începerea proiectului. Acest proiect pot spune că este oarecum în grafic", a subliniat Şerbănescu.
Asociaţia mai atrage atenţia asupra faptului că proiectantul (Search Corporation) "al cărui contract tocmai a fost reziliat" poate cere despăgubiri în instanţă, "cu şanse foarte mari de reuşită".
"Teama nejustificată în urma controalelor Curţii de Conturi şi DNA (în urma cărora CNAIR a decis suspendarea, pentru mai mult de 12 luni, a contractului proaspăt reziliat), fuga de răspundere şi incompetenţa sunt principalele trăsături ale conducerii CNAIR. Prin deciziile pe care le iau, ei pun pe primul loc liniştea proprie şi siguranţa salariilor pe care le primesc din bani publici, iar interesul naţional nu există pentru ei. Această reziliere amână cu ani de zile implementarea autostrăzii, iar lansarea unor licitaţii de proiectare şi execuţie pe studiile din 2010 nu ar face decât să pună cruce Autostrăzii A8", spun reprezentanţii acesteia.
La începutul lunii martie 2017, ministrul de atunci al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că ministerul de resort a devansat termenele pentru întocmirea documentaţiei tehnice necesare demarării investiţiei în construcţia autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.
"În Masterplanul General de Transport, autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni era prevăzută ca şi termen de demarare a studiului de fezabilitate perioada 2021 - 2022. Noi am adus această perioadă în 2017, să demarăm procedurile pentru reactualizarea studiului de fezabilitate", a afirmat Răzvan Cuc.
El a precizat că pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate au fost alocate, prin bugetul pe 2017, peste 15 milioane de lei, dintre care pentru porţiunea Târgu Mureş - Ditrău au fost alocaţi 7,2 milioane de lei, pentru segmentul Ditrău - Târgu Neamţ 4,2 milioane de lei, iar pentru Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni 3,8 milioane de lei.
CNAIR a semnat contractul de servicii pentru revizuirea studiului de fezabilitate aferent tronsonului de autostradă Târgu Mureş - Ditrău în data de 20 mai 2015. Acest tronson face parte din coridorul autostrăzii Târgu Mureş - Ditrău - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni.
În perioada 15 iulie 2015 - 30 septembrie 2016 contractul a fost suspendat din cauza lipsei de finanţare. În data de 30 septembrie 2016, contractul, semnat cu proiectantul Asocierea Aecom Ingenieria SRL - SC Consitrans SRL - Search Corporation SRL a fost desuspendat.
"Deşi pe data de 20 noiembrie 2016 a fost emis ordinul de începere a contractului de servicii, anumite aspecte consemnate în răspunsul Curţii de Conturi au dus la o nouă suspendare a contractului în data de 20 decembrie 2016", precizează CNAIR, într-un comunicat din 3 aprilie 2017. AGERPRES