Priviți cum arată plaja din Vama Veche după cea mai puternică furtună din ultimii ani / Ce spun localnicii
Ploile torențiale de sâmbătă dimineața au provocat distrugeri semnificative pe plaja de la Vama Veche. Turiștii au postat pe rețelele sociale imagini cu mașini răsturnate, plaje distruse și restaurante afectate de inundațiile puternice, scrie Adevărul .
Concret, furtunile din noaptea de vineri au devastat plaja din Vama Veche, provocând daune extinse. Meteorologii au raportat că în zona Mangaliei au căzut precipitații record, de 225,9 litri pe metrul pătrat, la 23 August - 145 l/mp, la Tuzla - 118 l/mp.
Furtuna violentă din Constanța a generat peste 500 de apeluri la 112, iar peste 300 de pompieri intervin în localitățile afectate pentru a remedia daunele. Ei acționează în localități precum Chirnogeni, Comana, Amzacea, Pecineaga, Moșneni, 23 August, Mangalia, Neptun, Costinești, Tuzla, Eforie, Agigea, Techirghiol, Valu lui Traian, Constanța, Topraisar și Limanu.
„Nenorocire la Vama Veche. Am reușit sa salvez o mașină în care dormea un om aproape luat de ape. Autorulota în schimb e aproape înghițita de ape pe plajă.”, scria cineva de dimineață pe grupul de Facebook Vama Veche, alături de video de mai sus.
Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA) Constanța a raportat peste 100 de reclamații legate de inundații, majoritatea din municipiul Constanța, și a menționat că unele localități din județ au rămas fără apă din cauza vremii nefavorabile.
Daniel Gheorghe Georgescu, edilul comunei Limanu, formată din satele 2 Mai, Hagieni, Limanu și Vama Veche, a anunțat care sunt localitățile cele mai afectate.
„2 Mai și Vama Veche au fost puternic afectate de furtunile din ultimele doua zile. Case indundate, plaje distruse și drumuri complet impracticabile. Am intervenit de dimineață cu utilajele primăriei în 2 Mai în zona stadionului și pe strada 1 Mai, iar acum suntem în Vama Veche. Problema este însă mult mai complexă. Ne confruntam cu aceste situații nefericite de fiecare dată când debitele de apă sunt peste cele normale.”, a scris primarul Daniel Gheorghe Georgescu pe Facebook.
Primarul a făcut apel către Apele Române pentru a nu mai închiria zonele problematice agenților economici în sezonul estival și a cerut lucrări hidrotehnice pentru reconstruirea canalelor de deversare a apelor.
„Am făcut apel către Apele Române, de numărate ori, ca aceste zone cu probleme să nu mai fie închiriate agenților economice în timpul sezonului estival, însă solicitările noastre nu au fost nici măcar analizate. De asemenea, credem că este absolut necesară intervenția în această zonă în sensul executării unor lucrări hidrotehnice de specialitate pentru reconstruirea unor canale de deversare a acestor ape. Si aceasta este o chestiune pe care am punctat-o des în fata autorităților de specialitate, dar de fiecare dată suntem puși în fața unor dezastre pe care trebuie să le gestionam singuri. Utilajele Primăriei Limanu lucrează și sperăm să reușim să degajăm plaja și zona de faleză în cel mai scurt timp posibil. Rog locuitorii din Limanu - 2 Mai - Vama Veche - Hagieni care au probleme grave în urma furtunilor din ultimele zile să ne anunțe și să conteze pe ajutorul nostru.”, a completat primarul.
În prezent, curentul electric a fost restabilit, iar, cu câteva excepții, în Vama Veche funcționează în mod normal.
Totuși, lucrurile par să arate mai bine în cursul după amiezii. Localnicii spun că mass media a exagerat și că doar lângă Stuf a fost dată peste cap plaja, pentru că s-a scurs apa de pe strada principală. În video postat în jurul orei 16:00 se vede cum arată plaja din Vama Veche, urmele furtunii nu mai sunt atât de vizibile.
Patru mesaje Ro-Alert în Constanța
În noaptea de 31 august 2024, populația din județul Constanța a fost alertată despre iminenta apariție a unor fenomene meteorologice severe. Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), care administrează sistemul RO-ALERT, a transmis patru mesaje de avertizare, în urma codurilor de urgență emise de Administrația Națională de Meteorologie. Aceste avertizări, care au vizat mai multe localități din județul Constanța, aveau scopul de a informa și proteja cetățenii împotriva vremii nefavorabile care ar putea pune în pericol vieți și bunuri, potrivit Agerpres.
Conform ISU Constanța, mesajele RO-ALERT transmise au fost:
- COD ROȘU: mesaj transmis la ora 00:21
- COD PORTOCALIU: mesaj transmis la ora 02:58
- COD PORTOCALIU: mesaj transmis la ora 05:03
- COD ROȘU: mesaj transmis la ora 06:57
Avertizările au fost emise în conformitate cu zonele stabilite și aveau rolul de a pregăti populația pentru condiții meteorologice extrem de severe.