Priviți cu ce îi așteaptă Rusia pe piloții ucraineni de pe F-16...

Priviți cu ce îi așteaptă Rusia pe piloții ucraineni de pe F-16...

Ministerul rus al Apărării a lansat pentru prima dată imagini care arată desfășurarea și funcționarea sistemului avansat de apărare antiaeriană S-350 Vityaz într-o brigadă de rachete antiaeriene din regiunea ocupată Donețk din estul Ucrainei.

Noul S-350 Vityaz, dezvoltat de Almaz-Antey, este conceput pentru a contracara atât ținte care funcționează în regim de croazieră, cât și balistice. Fiecare lansator al sistemului este echipat cu 12 rachete sol-aer.

„Sistemul este capabil să doboare atât rachete balistice occidentale, cât și rachete de croazieră, cum ar fi ATACMS și Storm Shadow”, a se precizează în informarea ministerului. „S-350 poate neutraliza, de asemenea, o întreagă escadrilă de avioane sau elicoptere inamice – până la 16 într-o singură salvă”.

Ministerul a subliniat că avantajul principal al Vityaz față de sistemele anterioare constă în puterea sa de foc, un singur lansator S-350 fiind echipat “cu același număr de rachete ca un întreg divizion de S-300”.

Propaganda tipică a rușilor

S-350 Vityaz este prezentat de propaganda rusă ca având un mod de operare complet autonom, „unic” împotriva țintelor aeriene. O caracteristică cheie a sistemului este considerată utilizarea rachetelor 9M96D (cu raza de acțiune de 60 km) și 9M96DM (120-130 km). Aceste rachete sunt echipate cu capete de ghidare radar active din seria „Slate” și sistem de control gaz-dinamic ceea ce le permite interceptarea cinetică a țintelor care manevrează cu până la 25 G.

Potrivit unui ofițer din Regiunea Militară Sud prezentat de media rusă cu indicativul „Lev”, S-350 a interceptat simultan 12 rachete HIMARS.

„Recent, am respins o salvă mare de rachete HIMARS, aproximativ 12-16 ținte. Sistemul le-a interceptat cu succes pe toate, împiedicându-le să-și atingă țintele”, a declarat Lev într-un interviu pentru RIA Novosti.

În pofida acestor afirmații, există scepticism chiar și în rândul fanilor ruși, care au comentat informațiile sugerând că astfel de prezentări sunt doar eforturi de promovare care vizează potențialii cumpărători străini. În practică, forțele ucrainene au reușit să depășească, în mai multe rânduri, apărarea antiaeriană bazată pe S-350 și să lovească țintele cu destul de mare precizie.

De ce își mediatizează Rusia prezența antiaeriană din estul Ucrainei

Fotografie furnizată de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina

Însă atrage atenția deschiderea Ministrului rus al Apărării pentru mediatizarea prezenței avansate a sistemului de apărare antiaeriană în Donețk în contextul în care se apropie tot mai mult momentul introducerii de către ucraineni a primului F-16 chiar pe acest front.

Era de așteptat împingerea în față a apărării antiaeriene ruse pentru a obliga F-16 să rămână în teritoriul ucrainean cât mai în spatele frontului, urmărindu-se astfel limitarea posibilităților de acțiune a puternicelor avioane cu care ucrainenii speră să schimbe cursul războiului.

Însă rușii încearcă să scoată mai mult din această mișcare, vrând să semene teamă și neîncredere în proaspăt pregătiții piloți de F-16 ai Ucrainei, întârziind astfel cât mai mult sprijinul aerian oferit de renumitele avioane americane.

Abilii strategi ruși știu că, oricât de bine pregătiți ar fi acești piloți pe aeronavele de luptă de proveniență rusească/sovietică, atunci când vine vorba de F-16 aceștia nu sunt decât niște “boboci” cu vulnerabilitățile specifice perioadei inițiale de pregătire.

SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”