Priviți ce „drăcovenie” au scos ucrainenii din „cutia cu maimuțe”
Flota rusă de la Marea Neagră se confruntă cu o nouă amenințare, grupul ucrainean Brave-1 prezentând o dronă maritimă subacvatică pe care a dezvoltat-o sub denumirea de „Toloka”, relatează analistul naval H.I. Sutton pe site-ul său.
Sutton notează că designul dronei arată evident că aceasta a fost proiectată să funcționeze ca un fel de torpilă kamikaze, având un corp tubular cu o carenă de mari dimensiuni și stabilizatoare orizontale la capătul cărora sunt montate motoare de mici dimensiuni.
El mai spune că, dată fiind această configurație, stabilizatoarele au probabil atât un rol de navigare, cât și de propulsie și că drona ar trebui să fie una agilă.
Sutton remarcă de asemenea că această dronă pare o evoluție naturală de la dronele maritime de suprafață pe care Ucraina le-a dezvoltat până acum.
„Fiind un vehicul subacvatic, el este mai puțin expus detectării și mai greu de neutralizat cu focuri de armă. De asemenea, focosul său lovește sub nivelul apei așa că ar putea fi mai probabil să își scufunde ținta”, notează analistul militar.
Însă acest design vine și cu dezavantaje, în special privind raza de acțiune și viteza. „De asemenea, catargul de comunicații, care ar putea conține o cameră electro-optică, va avea nevoie să fie deasupra suprafeței apei”, explică Sutton.
Potrivit acestuia, conceptul dronei este asemănător unor dispozitive folosite de croați încă din timpul războiului din Balcani și, mai recent, de către forțele iraniene.
„Însă designul Toloka este distinct de acestea”, subliniază el, afirmând totodată că drona vine cu un model care „are mult sens”.
Dronele maritime, armele surprinzătoare din arsenalul Ucrainei
Ceea ce nu este deocamdată clar e în ce măsură drona submarină poate fi folosită în misiuni operaționale, cei de la Brave-1, un grup de finanțare a dezvoltării de echipamente militare pentru Ucraina, afirmând că lucrează la mai multe versiuni ale „Toloka”, inclusiv una cu o lungime de 4 metri și o rază de până la 1.200 de kilometri.
„Cifrele ar putea fi ambițioase, dar proiectul este interesant și are potențial în mod clar”, conchide analistul naval.
Începând cu precădere cu toamna anului trecut, forțele ucrainene au lansat mai multe atacuri cu drone maritime asupra bazei navale rusești din Sevastopol, unde se află sediul flotei ruse de la Marea Neagră.
Se crede că în timpul unuia dintre ultimele atacuri, ce a avut loc înspre sfârșitul lunii martie, ucrainenii au folosit de asemenea un nou tip de dronă maritimă.
În luna septembrie a anului trecut pe rețelele de socializare și canalele rusești de Telegram au apărut primele fotografii cu o dronă cu origini necunoscute în apropierea bazei navale din Sevastopol, aceasta fiind descoperită de ruși.
Imaginile i-au luat prin surprindere inclusiv pe analiștii militari deoarece Ucraina nu anunțase nimic despre dezvoltarea unei drone maritime iar o astfel de reușită ar fi cu atât mai remarcabilă întrucât bombardamentele rusești i-au nivelat industria de armament în primele săptămâni ale războiului.
Noul model pare a fi însă prima dronă subacvatică dezvoltată de Ucraina, după cum remarcă și H.I. Sutton.