Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat, pe 12 decembrie, că Biroul de Capabilități Rapide și Tehnologii Critice al US Army (RCCTO), în colaborare cu Programele de Sisteme Strategice (SSP) ale US Navy, au finalizat recent, cu succes, un test de zbor complet al unei rachete hipersonice convenționale de la Stația Cape Canaveral a Space Force, Florida.
Racheta Dark Eagle, dezvoltată de Lockheed Martin Corporation, poate acoperi o distanță de până la 3.000 km, fiind cel mai probabil prima armă hipersonică autentică din lume, care atinge o distanță atât de mare.
„Acest test se bazează pe mai multe teste de zbor în care Common Hypersonic Glide Body (CHGB – racheta comună dezvoltată de US Navy și US Army - nota autorului) a atins viteză hipersonică la distanțe specifice țintei și demonstrează că putem pune această capabilitate în mâinile luptătorului”, a spus secretarul US Army, Christine Wormuth.
Noua rachetă va fi integrată inclusiv pe submarine
Acesta este cel de-al doilea test de zbor complet efectuat cu succes din acest an și a fost primul eveniment cu foc real pentru sistemul de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune, folosind un centru de operații de nivel baterie și un lansator TEL (Transporter Erector Launcher) construit special pentru această armă (Foto: Dark Eagle, în 2023 / US Army).
„Testul marchează o piatră de hotar importantă în dezvoltarea uneia dintre cele mai avansate sisteme de arme ale noastre. Pe măsură ce ne apropiem de prima livrare a acestei capabilități către partenerii noștri din US Army, vom continua să continuăm să integrăm (arma) Conventional Prompt Strike (CPS) în forțele noastre de suprafață și pe submarine pentru a ne asigura că rămânem forța de luptă preeminentă a lumii”, a spus secretarul US Navy, Carlos Del Toro.
Informațiile culese din acest test vor sprijini prima desfășurare operațională a Dark Eagle în cadrul US Army precum și o lansare pe mare efectuată de US Navy.
„Acest test este o demonstrație a parteneriatului de succes dintre US Navy și US Army, care ne-a permis să dezvoltăm un sistem de arme hipersonice transformațional (schimbător de joc – nota autorului), care va oferi o capabilitate de neegalat pentru a satisface nevoile comune de luptă”, a declarat viceamiralul Johnny R. Wolfe Jr, director Strategic Systems Programs ale US Navy, care este proiectantul principal al rachetei hipersonice comune (numită Dark Eagle pentru US Army și Conventional Prompt Strike pentru US Navy – nota autorului).
Testul comun efectuat de US Army și US Navy sprijină Strategia Națională de Apărare a SUA și va oferi comandanților combatanți diverse capabilități pentru a susține și consolida descurajarea integrată și pentru a construi avantaje durabile pentru forța întrunită.
Sistemele hipersonice – capabile să zboare la viteze de cinci ori mai mari decât viteza sunetului (Mach 5) – oferă o combinație de viteză, rază de acțiune, manevrabilitate și altitudine care permite un nivel ridicat de supraviețuire și distrugere rapidă a țintelor critice ca timp și puternic apărate.
„Nivelul ridicat de reacție, manevrabilitatea și supraviețuirea armelor hipersonice sunt de neegalat comparativ cu capabilitățile tradiționale de lovire cu privire la țintirea cu precizie, în special în mediile anti-acces/de refuzare a zonei (anti-access/area denial – A2/AD)”, a declarat generalul-locotenent Robert A. Rasch, director în cadrul RCCTO pentru Directed Energy, Space and Rapid Acquisitions.
Birourile RCCTO și SSP sunt parteneri în dezvoltarea rapidă de variante terestre și maritime a sistemului de arme hipersonice care va satisface nevoile critice de luptă. Utilizarea unei rachete hipersonice comune și a oportunităților de testare în comun permit celor două servicii să urmărească un calendar mai agresiv pentru livrare și să realizeze economii de costuri. Colaborarea dintre RCCTO și SSP permite serviciilor să rămână mai avansate decât amenințările emergente și să mențină un avantaj decisiv pe câmpul de luptă, se mai precizează în comunicatul de presă al DoD. SURSA: defenseromania.ro