Priviți ce „dihanie” pregătesc americanii să scoată din „cutia cu maimuțe”

Priviți ce „dihanie” pregătesc americanii să scoată din „cutia cu maimuțe”

Sabotajul și, în special, spionajul submarin rămân acțiuni subtile dar prioritare prin care marile puteri militare încearcă să își atingă obiectivele strategice.

Istoria operațiilor împotriva infrastructurii submarine, cum ar fi rețelele de senzori, infrastructura de comunicații și energie, are o vechime îndelungată. Și atât SUA, cât și Rusia au tradiții puternice.

În comparație cu marina SUA, cea rusă este în prezent mult mai diversificată în acest domeniu. Cele mai mari submarine aflate în serviciul unei țări sunt cele din flota de submarine specializate a Rusiei. Capacitatea de luptă pe fundul mării a Marinei SUA este probabil mai sofisticată, dar cea a Rusiei este mai variată și mai abundentă.

În prezent, USS Jimmy Carter, aflat în serviciu de aproape 20 de ani, este principalul submarin de luptă al marinei americane special echipat pentru misiuni de spionaj sub valuri. Marina SUA dorește însă să se mențină în vârful acestui domeniu puternic concurat de Rusia și caută să aibă un succesor mult mai performant al submarinului USS Jimmy Carter.

Proiect Mod VA SSW. SUA construiesc un nou submarin special pentru spionaj și sabotaj

3. Proiect Mo... (proiect-mod-va-ssw_83231800.jpg)

Proiect Mod VA SSW

De aceea, acum sunt în curs de desfășurare planuri pentru construirea unui submarin special de spionaj folosind o versiune modificată a clasei Virginia, denumită Mod VA SSW (Modified Virginia, Subsea and Seabed Warfare).

Deja șantierul naval Electric Boat din Groton, Connecticut lucrează la acest proiect. O schiță de bază a designului a fost prezentată de președintele General Dynamics Electric Boat, Kevin Graney, într-un summit din ianuarie 2022. De atunci, informații despre designul SSW au apărut doar câte puțin pe surse deschise.

Cu toate acestea, este de așteptat ca noul submarin să transporte vehicule subacvatice fără echipaj (UUV), vehicule operate de la distanță (ROV) și submersibile pentru operații speciale. Unele dintre sistemele de lansare verticală pentru rachete vor fi foarte probabil convertite pentru utilizarea acestor vehicule, iar chila de sub ele va fi extinsă.

Potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului american, deocamdată va fi achiziționat un singur submarin, prin bugetul alocat Forțelor Navale ale SUA pentru 2024. Costul estimat este de 5,1 miliarde de dolari, cu aproape un miliard mai mult decât clasa Virginia de bază.

Războiul pe fundul mării

Războiul pe fundul mării a fost generat ca și concept de eforturile continue ale Rusiei de a cartografia infrastructura submarină globală. Potrivit unor noi acuzații mai recente, Rusia are un program de sabotare a parcurilor eoliene și cablurilor de comunicații din Marea Nordului și se consideră că desfășoară acțiuni similare oriunde are interes în Oceanul Planetar.

Atacul asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, din septembrie 2022, arată relevanța acestor capabilități. Cu toate acestea, acțiunile de război pe fundul mării sunt mai aproape de spionaj decât de sabotaj, iar submarinele americane au dat tonul în această direcție.

2. Imagine co... (imagine-concept--submarin-american-specializat-pe-razboiul-pe-fundul-marii_30996700.jpg)

Imagine concept: Submarin american specializat pe războiul pe fundul mării

Misiunile de spionaj și sabotaj, încă din perioada Războiului Rece

În anii 1970, Operația Ivy Bells a prevăzut ca marina americană să intercepteze rețelele de comunicații sovietice din adâncurile submarine. Exploatarea cablurilor pe care sovieticii le credeau sigure a oferit SUA date și informații valoroase. Prima acțiune, în Marea Okhotsk, a fost urmată de câteva altele de semnificație similară, dar mai puțin cunoscute. URSS a aflat despre aceste operații abia când un spion sovietic infiltrat în serviciile de informații americane, Ronald Pelton, a trădat.

La început, SUA au folosit submarinul purtător de rachete de croazieră, USS Halibut, pe care l-au convertit. Acesta a fost urmat de USS Seawolf și apoi de USS Parche, ambele fiind modernizate cu carene extinse pentru a transporta echipamentul specializat. Apoi, în anii 2000, unul dintre noile submarine din clasa Seawolf, USS Jimmy Carter, a fost construit cu extensia carenei deja montată. Acest submarin a devenit prima navă de război pe fundul mării a marinei SUA.

Acum se așteaptă ca noul submarin specializat din clasa Virginia să sporească puterea de luptă în astfel de operații, acesta acționând probabil o perioadă alături de USS Jimmy Carter. SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”