Priviți! Zeci de mii de chinezi fug din Wuhan. Unii duc cu ei virusul

Priviți! Zeci de mii de chinezi fug din Wuhan. Unii duc cu ei virusul

Zeci de mii de oameni s-au grăbit să părăsească oraşul Wuhan, primul epicentru al virusului din lume, imediat ce oraşul a ridicat o carantină de 76 de zile, pe 8 aprilie, relatează  Epoch Times .

Redeschiderea a declanşat existenţa unor mulţimi de oameni, care nu au mai fost observate începând cu 23 ianuarie, când China a dispus blocarea oraşului şi a celor 11 milioane de locuitori ai săi.

Şoferii au făcut deja coadă pe autostrăzi cu mult înainte de miezul nopţii, când oficialii erau pregătiţi să ridice blocarea călătoriilor.

Oamenii au dat fuga în trenuri şi pe aeroporturi, mulţi învelindu-se în echipament de protecţie complet, plecând din oraş cu prima ocazie.

„Trebuie să fugiţi în această seară”, a declarat pentru The Epoch Times Chen, un rezident din districtul Jianghan, care s-a aşezat la coadă pentru a ieşi pe una dintre autostrăzile oraşului. „Cine ştie dacă nu se răzgândesc mâine”.

Chen a declarat că regretă că nu a ascultat sfaturile şefului său de a părăsi Wuhan înainte de carantină, astfel că a petrecut mai mult de două luni de groază în Wuhan. „Dacă vrei să pleci, pleacă acum”, a spus el.

Liu, ai cărui părinţi locuiesc în districtul Hanyang, avea îngrijorări similare.

"Nu ştii niciodată în ce direcţie merge politica", a spus ea pentru The Epoch Times, în timp ce se îndrepta cu maşina familiei spre Mongolia. "Plecăm cât de repede putem. Schimbări pot interveni oricând".

Familia sa, de trei persoane, s-a aliniat la intrarea pe autostradă cu o oră înainte de ridicarea restricţiilor de călătorie. În scurt timp, peste o sută de maşini erau în spatele ei, la coadă.

Aproximativ 55.000 de oameni intenţionau să plece miercuri din Wuhan cu trenul, număr care era de aşteptat să se dubleze joi.

Un oficial al aeroportului a estimat că miercuri au zburat 10.000 de pasageri de la Wuhan.

Riscuri

Timp de săptămâni, începând cu luna martie, Wuhan a înregistrat oficial puţine sau zero cazuri noi de infecţia cu virus Wuhan. În ultimele trei săptămâni, oficialii au raportat doar trei noi cazuri confirmate.

Cu toate acestea, prezenţa unui număr necunoscut de pacienţi asimptomatici, care pot răspândi virusul deşi nu prezintă simptome, sugerează că focarul este departe de a se stinge.

Un raport secretizat al guvernului chinez arăta că astfel de pacienţi ar putea reprezenta până la o treime din cei care au fost depistaţi, potrivit South China Morning Post. Raportul a mai notat că peste 43.000 de pacienţi care au avut rezultat pozitiv la teste în China până la sfârşitul lunii februarie erau asimptomatici şi că datele oficiale ale guvernului, care număra aproximativ 80.000 de cazuri confirmate, nu-i includeau pe aceşti pacienţi.

Chinezi în autogara din Wuhan, 8 aprilie
Chinezi în autogara din Wuhan, 8 aprilie (Kevin Frayer/Getty Images)

Yang Jiong, expert la spitalul Zhongnan al Universităţii Wuhan, a declarat recent că ar putea exista 10.000 până la 20.000 de transportatori asimptomatici în Wuhan şi a îndemnat rezidenţii să rămână vigilenţi, potrivit Health Times, o publicaţie regimului.

După ce China a început să raporteze în mod public cazuri asimptomatice la 1 aprilie, peste 70 de campusuri rezidenţiale desemnate anterior drept „fără virus” s-au dovedit a fi pline de transportatori. Din acelaşi motiv, 87 de cartiere, două sate şi 11 oraşe din Wuhan şi-au pierdut, de asemenea, eticheta „fără virus”.

Cobai?

Într-o conferinţă de presă ţinută cu o zi înainte de redeschiderea oraşului Wuhan, Hu Shuguang, şeful adjunct al agenţiei de control al epidemiilor din Wuhan, a avertizat că stârpirea focarului „rămâne în prezent prioritatea principală”.

Potrivit unei notificări trimise câteva zile mai devreme, oficialii vor continua să exercite o gestionare strictă a carantinei la nivel de comunitate, inclusiv verificarea identităţii şi temperaturii fiecărei persoane, purtarea obligatorie a măştilor de faţă şi sfătuirea rezidenţilor de a sta în casă.

Fang, rezident din Wuhan, este de părere că „oamenii care merg astăzi la muncă sunt primul lot de cobai”.

„Nu ştiu unde sunt inamicii, unde se află virusul şi cine a fost infectat. Aş fi nervos dacă familia mea ar ieşi pe uşă”, a spus el pentru NTD. „Nu folosesc metode ştiinţifice pentru a vindeca boala şi de multe ori acţionează din considerente politice”.

Mai multe regiuni din China fac screeningul oamenilor care sosesc din Wuhan.

Beijingul, care anticipează sosirea a 11.000 de rezidenţi din Wuhan, impune două teste de virus: unul cu o săptămână înainte de călătorie pentru a dovedi sănătatea, iar altul după ce finalizează o carantină obligatorie de două săptămâni acasă său într-un centru de carantină, potrivit unui raport din 8 aprilie.

În provincia extremă nordică Heilongjiang, o creştere a cazurilor de virus a determinat oraşul Suifenhe să îşi închidă graniţa cu Rusia.

Într-o măsură care aminteşte de blocarea oraşului Wuhan, guvernul local a ordonat cetăţenilor să rămână în interiorul locuinţelor lor. Autorităţile au început să construiască un spital improvizat, exact ca în Wuhan. O singură persoană din fiecare gospodărie poate pleca la fiecare trei zile pentru obiecte esenţiale şi trebuie să se întoarcă acasă în aceeaşi zi.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”