Prințul Paul rămâne în arest. Curtea Constituțională a Maltei i-a respins cererea de eliberare

Prințul Paul rămâne în arest. Curtea Constituțională a Maltei i-a respins cererea de eliberare

Curtea Constituțională a Maltei a respins o nouă solicitare a lui Paul Philippe al României de a fi eliberat. Acesta rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare către autoritățile române.

Paul de România și soția sa, Lia. FOTO arhivă

Paul de România și soția sa, Lia. FOTO arhivă

Cea mai recentă solicitarea a Prințului Paul al României a fost respinsă de Curtea Constituțională a Maltei, a anunțat, miercuri, Ministerul Justiției. Până pe 17 mai, când este programată judecarea definitivă a cererii de predare, Paul Philippe al României rămâne în arest, în Malta.

„Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, Curtea de Apel Brașov (instanță de executare) și toate autoritățile implicate și-au făcut treaba, ca de fiecare dată. Și vom continua să depunem toate eforturile pentru ca fugarii să execute în penitenciarele din România pedepsele la care au fost condamnați”, a transmis Ministerul Justiției.

Amintim că, luna trecută, procurorul general maltez a contestat decizia de respingere a extrădării prințului Paul, deoarece apărarea nu a dovedit că Paul Lambrino ar suferi personal o încălcare a drepturilor fundamentale dacă ar fi trimis în țara.

Asta după ce, pe 20 mai, un tribunal maltez a respins cerea României de extrădare deoarece judecătorul a considerat că există un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul Lambrino să fie încălcate. Procurorul a avut trei zile termen pentru a contesta decizia. În acest timp, Paul al României s-a aflat în arest preventiv.

Procurorul general a susținut că instanța care prezidează procedura de extrădare nu este competentă să decidă asupra presupuselor încălcări ale drepturilor fundamentale ale prințului Paul-Philippe. Instanța a solicitat autorităților române informații detaliate despre condițiile din închisorile din România, dar și o garanție că prințul Paul nu va suferi nicio încălcare a dreptului său împotriva tratamentelor inumane și degradante.

„Cu tot respectul, evaluarea efectuată de prima instanță și eventuala decizie a acesteia nu poate fi efectuată decât de către prima sală a Tribunalului civil în jurisdicția sa constituțională”, a susținut procurorul general.

Concret, o astfel de decizie necesită o „analiză specializată” din partea instanței competente, având în vedere caracterul „specific și tehnic” al refuzului extrădăr

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii