Prințul Paul, eliberat pe cauțiune și plasat sub control judiciar

Prințul Paul, eliberat pe cauțiune și plasat sub control judiciar

O instanță din Malta a decis ca Paul Lambrino să fie plasat sub control judiciar și să fie eliberat, pe cauțiune, după ce a petrecut mai bine de două luni după gratii.

Prințul Paul al României

Prințul Paul al României a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare. Foto: Arhivă

De asemenea, conform hotărârii pronunțate, prințul fugar al României va trebuie să se prezinte de două ori pe zi la secția de poliție, pentru a semna prezența. Acest lucru va fi nevoit să-l facă până se va lua o hotărâre definitivă cu privire la extrădarea sa.

În plus, nu poate pleca din Malta, întrucât nu se află în posesia documentelor, acestea fiind reținute de instanță. Prințul Paul al României va trebui să scoată din buzunar 20.000 de euro pentru a achita cauțiunea, dar și o garanție personală în valoare de 30.000 de euro.

Hotărârea a fost motivată prin vârsta înaintată a prințului fugar și prin faptul că, în temeiul legislației malteze, în asemenea situații, perioada maximă de arest preventiv este de 60 de zile.

Când a fost arestat Paul al României

Comisia Europeană a dat dreptate Curții de Apel Brașov care a sesizat Curtea de Justiție Europeană cu mai multe întrebări preliminare prin care a cerut să analizeze dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislația UE în materia mandatului european de arestare.

„CE subliniază că niciunul din rapoartele sale privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare sau privind statul de drept sau cele recente ale Comisiei de la Veneția, nu au evidențiat nereguli sistematice în ceea ce privește depunerea jurământului de către judecători în Romania. De asemenea, CEDO a respins o cerere privind lipsa numirii unor judecători ai Înaltei Curți de Justiție și Casație prin decret al Președintelui României. Mai mult, recent, la 15 septembrie 2023, Comisia a închis a mecanismului de cooperare și de verificare privind Romania deoarece aceasta a îndeplinit în mod satisfăcător toate obiectivele de referință și toate recomandările stabilite în cadrul mecanismului privind, printre altele, independența sistemului judiciar", se arată în decizie.

Amintim faptul că o instanță de fond din Malta a hotărât marți, 25 iunie, ca prințul Paul să fie predat. Totuși, decizia nu este definitivă.

Paul-Philippe Lambrino, condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție în România în legătură cu restituirea ilegală a unor proprietăți imobiliare, a fugit din țară în anul 2020. A fost prins în capitala Franței în 2022, dar o Curte de Apel din Paris a refuzat să îl extrădeze în România.

Prințul Paul al României a fost arestat, în luna aprilie a acestui an, în baza unui mandat european, în Malta când participa la o conferință organizată de Cavalerii de la Malta la Valletta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii