Prinţul moştenitor saudit îl ironizează pe Biden: Relațiile SUA - Arabia Saudită se deteriorează

Prinţul moştenitor saudit îl ironizează pe Biden: Relațiile SUA - Arabia Saudită se deteriorează

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, conducătorul de zi cu zi al regatului, în vârstă de 37 de ani, își bate joc de președintele Biden în privat, râzând de gafele lui și punându-i la îndoială acuitatea mintală, potrivit unor persoane din cadrul guvernului saudit. El le-a spus consilierilor că nu a fost impresionat de Biden încă de pe vremea când era vicepreședinte și că îl preferă mai mult pe fostul președinte Donald Trump, notează Wall Street Journal.

FOTO: EPA-EFE

FOTO: EPA-EFE

Biden a declarat în campania electorală din 2020 că a văzut „foarte puțină valoare socială în actualul guvern din Arabia Saudită”. El a refuzat să vorbească cu prințul Mohammed timp de mai bine de un an, iar când în cele din urmă s-au întâlnit la Jeddah, în iulie, oficialii saudiți prezenți au simțit că Biden nu dorea să fie acolo și că nu era interesat de discuțiile politice, spun sursele. Oficialii americani au declarat că Biden a dedicat timp și energie semnificativă în cadrul întâlnirilor.

Forțele geopolitice și economice au împânzit relația dintre America și Arabia Saudită de ani de zile, dar dușmănia dintre Biden și prințul Mohammed a adâncit tensiunea și este posibil ca aceasta să devină și mai complicată.

„Rareori lanțul de așteptări încălcate și de insulte și umilințe percepute a fost mai mare decât acum”, a declarat Aaron David Miller, un diplomat american veteran în Orientul Mijlociu, care lucrează în prezent la Carnegie Endowment for International Peace. „Aproape că nu există încredere și absolut niciun respect reciproc”.

Decizia OPEC+ condusă de Arabia Saudită de a reduce producția de petrol a cimentat hotărârea ambilor lideri de a reconsidera o relație strategică care a susținut economia globală și geopolitica Orientului Mijlociu timp de aproape 80 de ani. Casa Albă a declarat că Biden dorește să revizuiască dacă relația cu Arabia Saudită servește intereselor de securitate națională ale SUA. Oficialii saudiți spun că acum ar putea fi momentul ca și ei să reevalueze relația cu SUA.

Oficialii saudiți spun că sunt frustrați de faptul că relația este încă privită prin prisma îngustă a petrolului și a securității. Riadul a încadrat recenta decizie OPEC+ ca fiind vitală pentru interesele sale naționale de bază. Prințul Mohammed vede acum prețurile ridicate ale petrolului ca fiind poate ultima sa șansă de a folosi resursele naturale ale regatului pentru a moderniza economia saudită și a construi un viitor post-petrol.

Prințul Faisal a negat că prințul Mohammed l-a ironizat în privat pe Biden sau că a spus consilierilor că nu este impresionat de acesta și că l-a favorizat pe Trump.

„Aceste acuzații făcute de surse anonime sunt complet false”, a declarat prințul Faisal. „Liderii regatului au avut întotdeauna cel mai mare respect pentru președinții americani, pe baza credinței regatului în importanța de a avea o relație bazată pe respect reciproc.”

Oficialii americani au declarat că Biden a împins relația dincolo de petrol, lucrând pentru a aprofunda legăturile dintre Arabia Saudită și Israel, două țări care s-au apropiat sub conducerea lui Trump și care sunt aliniate în ceea ce privește viziunea lor asupra Iranului ca fiind cea mai mare amenințare a regiunii. Deși Israelul și Arabia Saudită nu au relații diplomatice oficiale, ele și-au extins în secret cooperarea în domeniul securității cu ajutorul Casei Albe.

Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a declarat că Biden „s-a angajat cu lideri din întreaga regiune” pentru a crea „un Orient Mijlociu mai stabil și mai integrat”.

În realitate, relaţiile dintre Statele Unite şi Arabia Saudită erau deja foarte tensionate. Biden a avut în campania electorală tema prin care cerea liderilor saudiţi să dea socoteală pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, pusă la cale, potrivit CIA, de Bin Salman.

Mai mult, în ultimele luni, administraţia americană i-a cerut prinţului, în mod repetat, să izoleze Rusia din punct de vedere economic şi politic. Dar Bin Salman a menţinut o poziţie echidistantă, pretinzând dreptul de a sprijini Kievul, dar în acelaşi timp continuă să facă afaceri cu Moscova. În iulie trecut, Biden l-a întâlnit pe prinţul moştenitor la Jeddah.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”