Prinţul moştenitor saudit adoptă un ton conciliant faţă de Iranul rival
Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a adoptat un ton conciliant faţă de marele rival iranian spunând că doreşte să aibă relaţii "bune", după informaţii potrivit cărora la Bagdad au avut loc negocieri secrete între cele două ţări, notează AFP.
Mari rivali regionali, Iranul şi Arabia Saudită au întrerupt relaţiile lor diplomatice de peste cinci ani, o falie în peisajul din Orientul Mijlociu.
"Iranul este o ţară vecină şi tot ce ne dorim este să avem o relaţie bună şi specială cu Iranul", a declarat Mohammad bin Salman într-un interviu difuzat marţi seară târziu.
"Nu dorim dificultăţi pentru Iran. Dimpotrivă, dorim o creştere economică în Iran şi să conducem regiunea şi lumea spre prosperitate", a afirmat el.
El a adăugat că Riadul acţionează cu parteneri regionali şi internaţionali pentru a găsi soluţii la "comportamentul negativ" al Iranului.
Aceste afirmaţii reprezintă o schimbare de ton în comparaţie cu interviurile anterioare ale prinţului moştenitor, în care a acuzat Teheranul că alimentează insecuritatea regională.
Prinţul moştenitor nu a discutat despre negocierile cu Teheranul.
Organizate la începutul lui aprilie, tratativele de la Bagdad, facilitate de premierul irakian, Mustafa Al-Kadhimi, au rămas secrete până când Financial Times a raportat că o primă întâlnire a avut loc la 9 aprilie.
La începutul lui aprilie, o delegaţie saudită condusă de şeful serviciilor de informaţii, Khalid bin Ali Al-Humaidan, şi o delegaţie iraniană, condusă de responsabili mandataţi de secretarul Consiliului suprem al securităţii naţionale, Ali Shamkhani, s-au întâlnit la Bagdad, a confirmat pentru AFP un responsabil guvernamental irakian.
Un diplomat occidental a indicat că a fost "informat în prealabil despre aceste discuţii", care i-au fost prezentate ca "vizând crearea unor relaţii mai bune" între Iran şi Arabia Saudită.
Riadul a negat oficial în presa de stat aceste discuţii, în timp ce Teheranul nu a comentat, spunând doar că "întotdeauna a salutat" desfăşurarea unui dialog cu Arabia Saudită.
Iniţiativa intervine în timp ce preşedintele american, Joe Biden, încearcă să reînvie acordul nuclear din 2015 care a fost abandonat de Donald Trump.
Riadul, aliat al Statelor Unite, şi Teheranul, duşman al Washingtonului, sprijină tabere opuse în principalele conflicte din regiune, în special în Yemen, Siria şi Irak. De asemenea, se opun şi în Liban şi Bahrein.
Prins între Iranul şiit la est şi Arabia Saudită sunnită la sud, Irakul încearcă să se facă indispensabil ca mediator regional, pentru a evita să fie redus la un teren de joc între aceste puteri. AGERPRES