Prințul de Wales a vorbit cu meșteri populari și turiști și a dansat în horă, la Muzeul Satului (GALERIE FOTO)

Prințul de Wales a vorbit cu meșteri populari și turiști și a dansat în horă, la Muzeul Satului (GALERIE FOTO)

Prințul de Wales a petrecut, joi, aproape două ore la Muzeul Satului din Capitală, unde a vorbit cu meșteri populari, încercând să afle secretele meșteșugurilor lor, a vizitat case vechi și Biserica din Dragomirești dar a și dansat într-o horă românească, acompaniat de muzicieni din Oltenia.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

În jurul orei 10,00, Prințul de Wales a fost întâmpinat, la intrarea Muzeului Satului, de către directoarea muzeului, Paula Popoiu și de către Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

"Alteță, cunoașteți acest lucru", i-a spus Paula Popoiu Alteței Sale Regale, referindu-se la obiceiul servirii oaspeților cu pâine și sare, când s-au apropiat de platoul de "bun venit".

"Da, știu", a spus Prințul de Wales. "Nu este precum pâinile pe care le-am văzut în țară, de pe care se dă jos scrumul", a remarcat el.

Primul popas al Prințului Charles a fost într-o casă veche, aflată la intrarea în Muzeul Satului, unde a fost invitat în camera de oaspeți. La ieșirea din casa respectivă, moștenitorul Coroanei Britanice s-a oprit la standul unui meșter olar și a recunoscut că, la un moment dat, a pictat farfurii. "Se fac la roată, nu-i așa?" a întrebat-o Prințul de Wales pe directoarea Muzeului Satului.

Pe drum spre Biserica Veche din Dragomirești, unul dintre punctele de atracție din complexul muzeal, Prințul de Wales s-a oprit să vadă și un șantier de restaurare, dar și standul și mica expoziție cu fotografii a Asociației Monumentum, care desfășoară un program de sprijinire a producătorilor de țiglă ce activează și în zona Transilvaniei, unde Alteța Sa Regală a făcut numeroase vizite private.

În dreptul Bisericii din Dragomirești, Prințul Charles s-a oprit la standurile a trei creatoare populare, pe care le-a întrebat detalii despre meșteșugul încondeierii ouălor.

Una dintre creatoare, din zona Bucovinei, i-a mărturisit Alteței Sale Regale că încondeiază ouă de 45 de ani, în zona Bucovinei.

La ieșirea din biserică, Prințul de Wales a fost întâmpinat de o mulțime de turiști străini, care făceau fotografii de pe partea opusă a gărdulețului bisericii. Alteța Sa Regală a discutat cu turiștii, unii veniți din Canada sau chiar Marea Britanie. Prințul de Wales a fost curios să afle cât timp vor petrece în România, dar și dacă au vizitat deja Transilvania.

Momentul muzical dedicat Prințului de Wales de către un ansamblu folcloric a devenit cel mai pitoresc după ce Alteța Sa Regală s-a prins într-o horă, alături de dansatori și de gazde.

O altă oprire a fost într-o casă unde erau expuse creații textile realizate în cadrul proiectelor Fundației Prințul de Wales România.

Nu doar turiștii au fost încântați de o discuție cu Alteța Sa Regală, ci și un grup de copii, pe care Prințul de Wales i-a întrebat cum sunt create micile obiecte din mâinile lor.

"Am vorbit cu Charles, am vorbit cu Charles!", au strigat ei entuziasmați în curtea unei căsuțe.

În drum spre ultimul loc al vizitei, Prințul de Wales a mai asistat la demonstrațiile unui creator de șiță — țiglă de lemn—, la un mic concert de muzică susținut de un grup de copii și a ''descoperit'' interiorul unui bordei din ansamblul muzeal.

Cel din urmă ghid al Alteței Sale Regale a fost Ivan Patzaichin, fondatorul Asociației Mila 23, care se ocupă de protejarea Deltei Dunării și promovarea meșteșugurilor din această zonă a țării.

De altfel, aflat într-un spațiu unde este prezentată o gospodărie din Jurilovca, Ivan Patzaichin i-a mărturisit Alteței Sale Regale regretul că vizita nu include și Delta Dunării.

"Am vrut, dar au fost îngrijorați de vreme", a spus Prințul de Wales.

Ivan Patzaichin i-a oferit Prințului de Wales o pagaie cu autograf și o emisiune filatelică dedicată sportivilor români " de aur".

"Dumneavoastră unde sunteți?" a fost curios să afle Prințul de Wales, privind emisiunea filatelică specială.

La finalul vizitei, Prințul de Wales a semnat în Cartea de Onoare a Muzeului Satului și a primit, din partea directoarei, mai multe cadouri, printre care un tablou pe sticlă și un volum despre Dobrogea.

Prințul Charles a fost însoțit în vizita la Muzeul Satului de ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, și directoarea executivă a Fundației Prințul de Wales România, Aura Woodward.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”