Principalul obstacol în calea contraofensivei ucrainene. Unitățile au lăsat în urmă tancurile occidentale și avansează pe jos

Principalul obstacol în calea contraofensivei ucrainene. Unitățile au lăsat în urmă tancurile occidentale și avansează pe jos

La mai bine de o lună de la startul contraofensivei, comandanții și soldații ucraineni din prima linie pun ritmul lent al avansului, îndeosebi în sudul Ucrainei, pe seama unui singur factor major: câmpurile dense de mine. În plus, rușii vizează din aer și cu artilerie echipamentele occidentale de deminare astfel că echipe restrânse de geniști sunt nevoite să le extragă manual.

Ucrainenii spun că nu mai pot folosi nici echipamentele de deminare FOTO ARHIVĂ

Ucrainenii spun că nu mai pot folosi nici echipamentele de deminare FOTO ARHIVĂ

Din plastic sau din metal și de mărimi diferite acestea alcătuiesc o rețea densă și adâncă de capcane explozive care oferă un element ridicat de pericol și neprevăzut pentru trupele ucrainene. Tancurile sunt vulnerabile în câmp deschis, la fel și echipamentele de deminare din care ucrainenii au puține și pe care încearcă să le economisească.

Armata ucraineană s-a simțit obligată să își schimbe strategia inițială după ce s-a lovit în mod repetat de obstacolele create de câmpurile dense de mine rusești, a relatat Washington Post.

După ce a pierdut o cantitate mare de blindate Bradley și tancuri Leopard în primele zile ale contraofensivei, unitățile ucrainene avansează acum încet pe jos.

Nu mai poți face nimic doar cu un tanc cu un oarecare blindaj, deoarece câmpul de mine este prea adânc și, mai devreme sau mai târziu, se va opri, iar apoi va fi distrus de focul concentrat", a declarat pentru WP comandantul-șef al armatei Ucrainei, generalul Valeri Zaluzjnîi

Câmpurile minate au scos la iveală limitările vehiculelor de luptă furnizate de Occident, pe care Ucraina le solicita de mult timp pentru a servi drept sprijin în lupta sa de recucerire a teritoriilor ocupate.

Deși acestea sunt robuste și asigură o rată mare de supraviețuire pentru echipaj, nu pot să treacă singure de apărările Rusiei.

Aproape o treime din vehiculele blindate Bradley trimise Ucrainei de SUA au fost deja distruse , potrivit datelor din surse deschise.

Zaluzjnîi a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe echipamente de deminare – și au trimis o solicitare urgentă în acest sens - dar și de avioane de luptă moderne, precum F-16 de fabricație americană, pentru a-și îmbunătăți capacitățile terestre.

Oficialii ucraineni au declarat că au primit mai puțin de 15% din echipamentele de deminare și de inginerie pe care le solicitaseră înainte de contraofensivă, iar o parte din ele au ajuns abia recent.

De partea cealaltă, oficialii americani spun că au furnizat aproape fiecare tip de echipament cerut, doar că nu a fost mereu posibil să ofere și cantitatea solicitată. Totuși, armata ucraineană ar putea primi curând mai multe sisteme de deminare de fabricație MICLIC, împreună cu muniții speciale de detonare.

Principalul obstacol în calea contraofensivei ucrainene

„Câmpurile de mine se află printre problemele care în mod cert afectează ritmul contraofensivei”, a spus comandantul-șef al armatei ucrainene.

Adâncimea și densitatea minelor – pe arii între cinci și 16 km- constituie o provocare mare îndeosebi pe frontul sudic de la Zaporojie – cel mai important de altfel pentru contraofensiva ce își propune să taie coridorul terestru spre Crimeea și să separe forțele ruse din est de cele din sud.

Un comandant identificat de WP prin indicativul său, Oskar – membru al unității de geniști a Brigăzii Mecanizate 47 - a explicat că, înainte de lansarea contraofensivei, a curățat cu succes minele cu ajutorul tancului specializat Wisent furnizat de Germania.

Aceste echipamente nu mai sunt utile în prezent, pentru că sunt masive, zgomotoase și ușor vizible pentru inamic care este pregătit să le lovească, a explicat Oskar.

Rușii vânează cu dronele echipamentele pentru deminare pentru a le ținti apoi cu artileria și aviația. De aceea ucrainenii preferă acum să extragă minele manual – în echipe restrânse de patru oameni, așteaptă să se însereze pentru a se târî literalmente de la o mină la alta, folosindu-se doar de acuitatea lor vizuală pentru a le detecta. Nici detectoarele de metal, nici acoperirea nopții nu le-ar fi de ajuor pentru că sunt riscuri prea mari de a fi văzuți.

„Noi ne-am pregătit, dar și ei au făcut-o. Înțeleg că echipamentele inginerești rezolvă acum o probleme cheie și poate schimba jocul, astfel că întâi de toate vor să le distrugă pe acestea”, a spus ministrul ucrainean al apărării.

Minele provoacă mai mulți răniți în rândul trupelor decât artileria, a declarat un medic ucrainean pentru NYT.

Minele sunt frecvent îngropate cu dispozitive anti-manipulare care fac ca explozibilii să detoneze la atingere, a relatat publicația americană. Maiorul Maksim Prisiajniuk, expert în deminare, a explicat o tactică rusă pe care o numește „truc pentru idioți”: îngroparea minelor antipersonal în fața unui fir care le declanșează pentru a momi soldați la ele.

Soldații se confruntă însă și cu mine mai sofisticate, precum așa-numitele mine săritoare, care lansează șrapnel după ce sunt călcate, pulverizând granule de plastic și metal. Minele „frunză” din plastic verde, numite și mine fluture sau petale, împânzesc zona. Rănile provocate de acest gen de mine sunt deosebit de dificil de tratat, deoarece medicii nu pot localiza șrapnelul din corp cu ajutorul metodelor tradiționale, cum ar fi razele X.

O muncă migăloasă

Pentru a îndepărta minele, trebuie să ai multă motivație și un cap rece. Este o muncă foarte delicată, ca de chirurg, dar, în același timp, în jurul tău se aud explozii", a declarat Prisiajniuk pentru NYT.

Nu mi-aș fi putut imagina așa ceva. Credeam că minele vor fi așezate în linie. Dar sunt câmpuri întregi de mine, peste tot”, a declarat un soldat ucrainean pe nume Serhi, membru al unei unități care a salvat soldați răniți de exploziile minelor.

Echipele de deminare lucrează prin deschiderea unei căi de aproximativ un metru lățime, permițând infanteriei să înainteze puțin câte puțin. Apoi, o lărgesc cu încă un metru sau mai mult, suficient pentru a asigura trecerea a doi soldați cu o targă. Luna trecută, un brancardier care transporta un coleg rănit a declanșat o mină pentru că poteca nu a putut fi lărgită suficient de repede.

Pericolul există chiar și după ce căile sunt curățate. Forțele rusești lansează adesea rachete care împrăștie pe zona curățată mine mici, greu de reperat, numite și mine fluture, a spus Prisiajniuk.

Volodimir, medic militar, povestește că a efectuat numeroase amputări de membre atât la soldați, cât la geniști.

Minele au depășit artileria ca principală cauză a rănilor, spune el. O parte din mine sunt din plastic, pentru a evita detectarea, astfel că șrapnelul pe care îl proiectează poate fi invizibil pentru medicii din apropierea frontului ce dau primul ajutor. Acestea au la dispoziție doar detectoare de metale pentru a găsi și îndepărta fragmentele, a spus el.

În sud, trupele ucrainene atacă în cel puțin trei locații, dar nu au străpuns încă principalele linii de apărare ale rușilor. Minele nu sunt singurul obstacol pentru contraofensivă. Pe măsură ce avansează, soldații ucraineni ies din raza de acțiune a sistemele lor de apărare aeriană și devin vulnerabili în fața elicopterelor de atac rusești.

Până săptămâna aceasta, în cel mai îndepărtat punct de înaintare, la sud de satul Velika Novosilka, armata ucraineană a creat o poziție strategică de aproximativ 8 km în liniile rusești. În punctul în care soldații au rămas blocați într-un câmp minat, la sud de orașul Orihiv, Ucraina avansase aproximativ un kilometru și jumătate. Pentru a ajunge la Marea Azov și a tăia liniile de aprovizionare către Crimeea ocupată de ruși, un obiectiv principal al contraofensivei, Ucraina trebuie să avanseze peste 100 de kilometri.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...