Principalele întrebări pe care și le pune Ucraina legat de o potențială ofensivă rusă pe scară largă
Ofensiva Rusiei a început odată cu numirea șefului Statului Major rus Valeri Gherasimov în funcția de comandant al armatei ruse în Ucraina, a apreciat jurnalistul ucrainean în domeniul militar Andri Țaplienko, într-un interviu pentru Radio NV.
Armata ucraineană admite o situație dificilă pe câmpul de luptă de la Bahmut FOTO PROFIMEDIA
Dacă nu există nicio îndoială asupra începutului unei ofensive ruse, întrebarea care se pune în prezent se referă la momentul în care aceasta își va atinge punctul culminant și din ce direcție vor veni atacurile principale, rezumă el situația curentă a războiului.
Din punct de vedere tehnic așa-numita „mare ofensivă rusă” a început cu numirea lui Gherasimov, fiindcă acela a fost momentul în care Moscova început să crească tensiunea militară și forțele ruse au început să pună presiune din mai multe direcții, mărind intensitatea ostilităților.
Această stare de lucruri durează deja de ceva vreme, apreciază corespondentul ucrainean.
În prezent, frontul activ are 900 de kilometri - din care puțin peste 300 de kilometri sunt de-a lungul râului Nipru.
„Putem observa o intensificare a ostilităților, a bombardamentelor de-a lungul celor aproape 600 de km ai liniei frontului. Iar ei încearcă să efectueze acțiuni limitate sau ample de asalt practic peste tot. Așadar, cred că această ofensivă este deja în desfășurare”, subliniază Țaplienko.
Totuși, arată el, ceea ce este important pentru ucraineni este măsura în care Rusia are resursele necesare pentru a lansa o ofensivă terestră pe scară largă.
Problemele unei ofensive ruse pe scară largă
„Pentru a avansa în mod activ, au nevoie de mai mulți oameni. Acești oameni au nevoie de hrană, uniforme și echipament, care trebuie să fie încărcat cu obuze, cartușe și muniție. Apoi, tot acest echipament trebuie să fie întreținut și realimentat. Și mai trebuie să înființeze spitale.
Dacă vorbim despre sutele de mii de oameni de care au nevoie pentru această ofensivă , atunci vorbim de și mai mulți oameni implicați în schema logistică. Iar ei nu au această logistică, ceea ce reprezintă principala lor problemă.
Prin urmare, nu cred că vor lansa o ofensivă la scară largă pe întreg frontul, pe toți cei 600 de kilometri, ci vor căuta punctele noastre slabe - acele locuri în care își fac calculul că ar putea trece de apărarea noastră. Iar în acele locuri vor încerca să concentreze forțe semnificative și să pătrundă”.
Jurnalistul ucrainean precizează că puțini analiști au reușit să facă predicții corecte atât în ceea ce privește declanșarea războiului, cât și natura ostilităților, iar printre ei se numără fostul comandant al armatei SUA în Europa, generalul Ben Hodges.
„El (Hodges) apreciază că practic ofensiva a început. Întrebarea este când va atinge apogeul”, spune jurnalistul ucrainean explicând că din punctul său de vedere nu există o contradicție între evaluarea serviciilor secrete ucrainene potrivit căreia Moscova nu are resursele necesare să lanseze o ofensivă pe scară largă înainte de 24 februarie - când se împlinește un an de la invazie -și declarația recentă a oficialilor de securitate americani cum că Rusia pregătește o ofensivă de primăvară.
Situația paradoxală în care se află ucrainenii
„Cei care spun că rușii se grăbesc să atace înainte ca noi să primim întregul pachet de ajutor au perfectă dreptate. Există o situație interesantă aici. Primim o mulțime de arme occidentale. Foarte multe. Din diferite țări, de la diferiți producători, primim diferite tipuri de echipamente - de la cele destul de vechi, cum ar fi tunurile M101, care au fost folosite chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (care, apropo, sunt încă destul de bune), până la cele mai recente tehnologii - sisteme precum IRIS-T, care sunt folosite pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina.
Adică, pare că este o cantitate mare de (echipament), dar dacă iei fiecare articol, atunci nu mai este atât de mult. În prezent, ne lipsește tehnica occidentală pentru a putea desfășura orice fel de contraofensive eficiente împotriva unei asemenea năvăliri nebunești de soldați și echipamente rusești.
În acest moment, cred că sunt cel puțin 300.000 de soldați ruși în teritoriile ocupate.
Când ar putea avea loc o ofensivă de amploare
Andri Țaplienko este încrezător că diferența pe câmpul de luptă o vor face echipamentele occidentale, dar că rușii se vor grăbi să atace pentru a profita de lipsa acestor arme pe care Ucraina le așteaptă cel mai devreme în primăvară.
„Desigur, în momentul în care vom avea la dispoziție suficient echipament de calitate, și îi punem pe soldații noștri care au o experiență reală de luptă pe acel echipament, atunci vom obține avantajul nostru calitativ cheie. Sigur, rușii înțeleg acest lucru. Cel puțin comandanții lor nu sunt atât de proști. Și se grăbesc până când vom primi acest pachet de ajutor.
Așadar, cred că va exista un punct culminant (rusesc) până la sfârșitul lunii martie”.
Unde ar putea ataca rușii
Statul major ucrainean a declarat duminică că rușii au continuat să își concentreze cea mai mare parte a puterii de foc pe frontul estic din Donbas, trimițând mai multe trupe în luptele pentru orașele cheie Lîman și Bahmut, relatează WP.
„Avem senzația că așteptăm”, a declarat Andrii, un soldat din regiunea estică Donețk, unde rușii au intensificat bombardamentele.
Cel mai evident loc în care Rusia ar putea lansa un nou atac se află la câteva zeci de kilometri la nord de locul în care este staționat Andrii, în centrul Donbasului istoric vorbitor de limbă rusă, potrivit generalului-maior Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare din Ucraina.
Moscova își varsă o mare parte din forța sa umană în creștere - care, potrivit lui Budanov, a depășit 326.000 de soldați - în părți ale regiunii pe care Rusia le controlează prin intermediul separatiștilor pro-ruși de aproape un deceniu.
„Principala lor sarcină în acest moment este să ajungă la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk", a declarat Budanov într-un interviu pentru The Post.
Sursa: adevarul.ro