Prin vizita lui Donald Trump, Arabia Saudită dorește să-și afirme rolul de lider regional
Arabia Saudită încearcă să-și afirme rolul de lider regional în fața Iranului prin organizarea duminică a unui summit între președintele american Donald Trump și lideri musulmani din întreaga lume, estimează analiști, relatează vineri AFP.
Donald Trump, care vrea să mobilizeze toate opiniile împotriva grupurilor islamiste radicale, va profita de prima sa vizită în străinătate în calitate de președinte al SUA pentru a pronunța un discurs asupra unei "viziuni pașnice" a Islamului.
La rândul lor, liderii musulmani se așteaptă ca Donald Trump să construiască punți de dialog după acuzațiile de islamofobie formulate împotriva sa în timpul campaniei electorale din 2016 și în legătură cu restricțiile de călătorie în SUA anunțate la începutul anului 2017 pentru cetățenii din șase țări cu populație majoritar musulmană.
În opinia analiștilor, pentru Riad principalul obiectiv este de a-și afirma rolul de lider regional în fața rivalului său șiit Iranul.
"Este o demonstrație de leadership regional pentru Arabia Saudită" prin capacitatea sa de a reuni un număr mare de lideri musulmani, a afirmat Adam Baron din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.
Liderii din nu mai puțin de 55 de țări musulmane au fost invitați la summit. Duminica va avea loc de asemenea o reuniune cu liderii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), clubul celor șase monarhii petroliere din Golf.
Întrevederea de sâmbătă dintre Donald Trump și regele Salman al Arabiei Saudite este de asemenea văzută de Riad ca o oportunitate de a reconstrui o relație puternică cu Washingtonul, după ani de relații nu foarte călduroase sub președinția Barack Obama, considerat favorabil Iranului.
Acordul din 2015 între Iran și cele șase puteri mondiale, între care Statele Unite, a contribuit la sfârșitul izolării Iranului, însă a ridicat probleme serioase în capitalele arabe.
Liderii saudiți, adepți ai islamului sunit, acuză în mod regulat Iranul că alimentează conflictele regionale prin sprijinirea mișcărilor șiite din Siria, Irak, Bahrein și Yemen. Iranul, unde vineri au loc alegerile prezidențiale, se apară, acuzând la rândul său Riadul că sprijină grupuri sunite radicale.
Întâlnirile de la sfârșitul acestei săptămâni de la Riad sunt un "mesaj transmis regimului iranian radical că există împotriva sa un consens mondial și un acord global între SUA și lumea arabă și musulmană", a estimat Salman al-Ansari, președintele Comitetului pentru Relații Publice Saudito-Americane (SAPRAC), care promovează relațiile între cele două țări.
Regele Salman vrea să implice SUA într-un demers care vizează "consolidarea unei alianțe panislamice văzută ca un bastion împotriva jihadismulului și a Iranului", a estimat la rândul său Andreas Krieg de la Kings College din Londra.
AGERPRES