Prin folosirea unei adrese private de mail, Hillary Clinton a încălcat regulile Departamentului de Stat (raport)
Fostul secretar american de stat Hillary Clinton a încălcat normele interne ale Departamentul de Stat privind comunicațiile electronice cu caracter oficial în perioada cât a condus această instituție (2009-2013), fosta șefă a diplomației folosind atunci și o adresă de mail privată pentru astfel de comunicații, se arată într-un raport al Departamentul american de Stat, sintetizat de agențiile AFP și EFE.
Aceasta este principala concluzie a raportului de 80 de pagini, însă inspectorul general al Departamentului de Stat a apreciat că este vorba despre probleme 'sistemice' care merg 'dincolo de mandatul unui secretar de stat', întrucât ele existau deja atunci când Hillary Clinton a preluat conducerea acestei instituții.
Totuși, Hillary Clinton este criticată în raport mai ales pentru că nu a păstrat copii ale mesajelor ce ar fi trebuit stocate de guvern, căruia prin lege îi aparțin de fapt aceste comunicații. Înainte de părăsi acel post, ea ar fi trebuit măcar să predea toate mesajele electronice care au avut legătură cu activitatea Departamentului de Stat, se subliniază în documentul obținut miercuri de publicațiile Politico și The Washington Post.
În plus, până la 2.000 de mesaje de pe acea adresă privată de mail erau clasificate secret, de unde apare întrebarea dacă nu cumva ele au fost vulnerabile în fața atacurilor hackerilor. De asemenea, fosta șefă a diplomației americane nu a solicitat nicio aprobare pentru a folosi respectiva adresă pentru comunicații oficiale. Raportul mai semnalează și faptul că Hillary Clinton și colaboratorii ei au refuzat să coopereze în investigarea acestui caz.
În replică, fosta șefă a diplomației americane și actuala candidată a Partidului Democrat la președinția SUA motivează folosirea unei adrese private de mail pentru comunicațiile oficiale prin faptul că așa este mai practic și mai simplu. Ea mai afirmă că a trimis circa 30.000 de copii ale mesajelor către Departamentul de Stat și susține că niciunul dintre aceste documente nu era secret în momentul expedierii.
Raportul urmează să fie trimis Congresului, care va determina ce acțiuni se impun pentru stabilirea responsabilităților și pentru a se evita repetarea unor astfel de situații în viitor. O investigație separată privind acest caz este desfășurată și de FBI, instituție care ar putea chiar să o cheme pe Hillary Clinton să depună mărturie.
AGERPRES