Primul vânător de mine cumpărat de la britanici a ajuns la Constanța și e gata de misiuni

Primul vânător de mine cumpărat de la britanici a ajuns la Constanța și e gata de misiuni

După un marș în care a parcurs aproximativ 4.500 de mile marine în apele Oceanului Atlantic, Mării Mediterane, Mării Marmara și Mării Negre, vânătorului de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu“, noua capabilitate a Divizionului 146 Nave Minare-Deminare din Forțele Navale Române, a ajuns la Constanța și se pregătește să-și înceapă misiunile de luptă.

Navele au sisteme complexe de distrugere a minelor FOTO LA(Phot) M Hogan

Navele au sisteme complexe de distrugere a minelor FOTO LA(Phot) M Hogan

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu“, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine achiziționate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).

La bord, nava se bazează pe trei sisteme-cheie cu care depistează, cataloghează și neutralizează minele. Este vorba de sonarul Thales 2093 de mare definiție, considerat a fi unul de top, sistemul de management al luptei M-Cube și sistemul de drone subacvatice telecomandate SeaFox care permit identificarea și neutralizarea de la distanță a minelor de suprafață și de adâncime.

image

Mai exact, SeaFox este un sistem care se bazează pe două tipuri de drone subacvatice pentru distrugerea minelor. În prima fază, este trimisă în căutare o dronă complexă înțesată cu senzori. După găsirea și identificarea unei mine, această dronă de căutare este retrasă, iar locul ei este luat de o altă drone de luptă, mult mai puțin complexă, care are rolul de a distruge mina prin detonarea acesteia. Aceste sisteme montate de navele din clasa Sandown achiziționate de Forțele Navale Române au costat 24 de milioane de euro (fără TVA).

image

MApN a achitat pentru vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu“ și o navă geamănă 150 de milioane de euro (fără TVA). În această sumă sunt incluse și suportul logistic iniţial oferit de constructului naval Babcock, dar și contractul pentru furnizarea și montarea pe nave a sistemelor SeaFox. Acest ultim contract de achiziţie a fost atribuit prin negociere fără publicare prealabilă cu operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Atlas Electronik UK.

Se începe deminarea Mării Negre

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu“ își va începe rapid misiunile de luptă mai ales că România, Turcia și Bulgaria vor semna, în luna ianuarie, un plan comun pentru înlăturarea minelor care plutesc în derivă pe Marea Neagră în urma războiului din Ucraina, conform Reuters.

Responsabilii Apărării din cele trei ţări au avut discuţii asupra acestui plan la o reuniune a NATO desfăşurată la Bruxelles în octombrie, apoi la o altă reuniune care a avut loc luna trecută la Ankara, în timp ce lucrau la finalizarea iniţiativei. Adresându-se presei la Ankara, ministrul turc al Apărării, Yasar Güler, a declarat că „Iniţiativa Trilaterală“ va include deocamdată numai aceste trei ţări, Turcia, România şi Bulgaria, iar miniştrii lor ai Apărării au planificat să participe la ceremonia de semnare a iniţiativei pe 11 ianuarie la Istanbul. „Din cauza războiului între Ucraina şi Rusia, au fost amplasate mine atât în porturile ucrainene, cât şi în cele ruseşti. Acestea uneori se desprind şi ajung purtate de curenţi pe ţărmurile noastre“, a explicat ministrul turc. „Dragoarele noastre de mine vor patrula constant până în punctul unde se termină frontierele (maritime ale - n.red.) României“, a adăugat ministrul Yasar Güler.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron