Primul tur virtual al Seifului Global de Seminţe Svalbard, cea mai securizată bancă de seminţe din lume
Îngropat în permafrostul arctic, buncărul din Svalbard protejează speciile de culturi agricole din toată lumea și este un magnet pentru teoriile conspirației. Acum, publicul poate arunca o privire înăuntrul său, relatează The Guardian.
FOTO: Shutterstock
Ieșind din permafrostul de pe un versant unui munte de pe Spitsbergen, în arhipelagul Svalbard, intrarea în seiful de semințe „apocaliptice” al lumii este demnă de orice film cu James Bond. Înconjurată de zăpadă, gheață și, ocazional, de urși polari, instalația găzduiește 1,2 milioane de mostre de semințe din toate colțurile planetei, ca o poliță de asigurare împotriva catastrofelor. Este un monument al celor 12.000 de ani de agricultură umană care are ca scop prevenirea pierderii permanente a speciilor de culturi după un război, un dezastru natural sau o pandemie.
Seiful global de semințe din Arctica norvegiană, deschis în 2008, este închis publicului și învăluit în mister, fiind subiectul a numeroase teorii apocaliptice de pe internet. Acum, pentru a sărbători cea de-a 15-a aniversare a seifului, toată lumea este invitată la un tur virtual pentru a vedea interiorul vastei colecții de tuberculi, orez, cereale și alte semințe îngropate în adâncul muntelui, în spatele a cinci seturi de uși metalice.
Congelatorul, proiectat să dureze veșnic, este gestionat în comun de guvernul norvegian, Crop Trust și NordGen, banca de genetică a țărilor nordice. Sunt studiate semințele care ar putea deține răspunsuri la provocările agricole generate de criza climatică, speciile invazive, dăunătorii, schimbările în tiparele de precipitații și pierderea galopantă a biodiversității, iar depozitul se deschide de trei ori pe an pentru a accepta noi depozite de la alte bănci de semințe din întreaga lume. Cercetătorii speră ca oamenii să afle mai multe despre munca lor prin intermediul turului virtual - fără a risca să cadă pradă unui urs polar.
„Este ca și cum ați fi într-o catedrală. Are tavane înalte și, când stai în interiorul muntelui, aproape că nu se aude niciun sunet. Nu te auzi decât pe tine însuți”, spune Lise Lykke Steffensen, director executiv al NordGen, care este responsabil de funcționarea zilnică a bolții. „Când deschizi ușa [către colecții], sunt -18C - standardul internațional pentru conservarea semințelor - adică foarte, foarte frig. Apoi vezi toate cutiile cu semințe din toate aceste țări. Am fost de atâtea ori înăuntru și încă sunt curioasă”.
După ce banca de semințe din Alep a fost distrusă în războiul civil sirian, seiful a fost folosit pentru a reface semințele pentru prima dată de către Centrul Internațional pentru Cercetare Agricolă în Zonele Aride, un centru regional cu sediul în Alep pentru studierea culturilor din leagănul civilizației, unde a început agricultura. Cercetările privind rezistența acestor culturi și specii de plante ar putea fi vitale pe măsură ce planeta se încălzește în următoarele decenii.
Departe de priveliștea panoramică a nopții arctice de la intrarea în boltă, turul virtual vă duce într-un tunel lung în adâncul muntelui. În cele din urmă, ajungeți la „catedrală”, unde se află cele trei camere de semințe, fiecare dintre acestea putând stoca aproape 3.000 de cutii de semințe. Fiecare specie este sigilată într-o pungă de aluminiu etanșă și păstrată în cutia din țara sa. În timp ce vă croiți drum printre rafturile unui depozit de bricolaj, puteți face clic pe cutia unei țări pentru a afla mai multe informații.
În teorie, semințele sunt în siguranță, deși intrarea în instalație a fost inundată după ce o mare cantitate de zăpadă s-a topit în 2-017, după un val de căldură în Svalbard. Insula se află pe partea planetei care se încălzește cel mai rapid, dar experții spun că depozitele sunt îngropate atât de adânc în permafrost încât vor fi în siguranță timp de secole. Semințele sunt înlocuite la fiecare câteva decenii, iar dacă sistemul de răcire ar ceda vreodată, ar fi nevoie probabil de sute de ani pentru ca temperatura din interiorul cavităților să depășească zero grade.
„Turul virtual oferă tuturor posibilitatea de a se uita înăuntru. Credem că este o chestiune generală de transparență și responsabilitate față de publicul larg”, a declarat Stefan Schmitz, directorul executiv al Crop Trust. „Ceea ce este securizat în interiorul seifului este unul dintre cele mai importante bunuri publice globale pe care le avem pe Pământ. Dar trebuie să le protejăm, să le securizăm și să ne asigurăm că sunt conservate în permanență.”
Săptămâna aceasta, seiful a primit pentru prima dată depozite din Albania, Croația, Macedonia de Nord și Benin, alături de soiuri de căpșuni sălbatice de la un institut de cercetare german. Plante ca acestea ar putea fi esențiale pentru a ajuta omenirea să hrănească populațiile în creștere într-o lume mai caldă, spune Schmitz.
„Aceste căpșuni sălbatice sunt uimitoare. Ele au dovedit, prin simpla lor capacitate de a supraviețui în natură timp de milioane de ani, că sunt robuste”, spune Schmitz. „Pot rezista la schimbări climatice, pot rezista la situații dificile, cu sol aproape deloc, iar acest lucru este exact ceea ce îi interesează pe cercetătorii de plante. Astăzi, putem începe să reproducem din soiuri care sunt rezistente la climatele mai aspre”.
Sursa: adevarul.ro