Primul summit european în formula 27+1 pentru a trage concluzii asupra Brexitului
Șefii de state și de guvern din Uniunea Europeană (UE) vor presa marți Marea Britanie să declanșeze procedura de ieșire din Uniunea Europeană fără a pierde timpul, din cauza riscurilor de pe piețe, încercând totodată să tragă concluzii privind urmările pe care Brexitul le va avea pentru Europa și să evite o contagiune în rândul altor țări, notează marți AFP.
În timp ce Marea Britanie a încercat luni să asigure piețele cu privire la capacitatea sa de a depăși criza cauzată de votul pro-Brexit, Germania, Franța și Italia și-au anunțat dorința de a da un 'nou impuls' proiectului european. În același timp, aceste țări — cele mai importante trei economii ale zonei euro — au exclus orice negociere cu Londra, atât timp cât cererea în vederea ieșirii din UE nu a fost oficializată.
'Suntem de acord asupra acestui lucru, nu vor exista discuții oficiale sau neoficiale privind ieșirea Marii Britanii din UE atât timp cât nu va exista o cerere privind ieșirea din UE la nivelul Consiliului European', a avertizat luni cancelarul federal german Angela Merkel în timpul unei conferințe de presă la Berlin, alături de președintele francez Francois Hollande și de premierul italian Matteo Renzi, în ajunul summitului european care se desfășoară marți și miercuri la Bruxelles.
În paralel, pentru a evita ca 'forțele centrifuge' să câștige teren în Europa și ca votul britanic să le dea idei altor țări, 'vom prezenta o propunere colegilor noștri', șefilor de stat sau de guvern din alte țări ale UE, pentru a 'da un nou impuls' proiectului european 'în următoarele luni', a anunțat Angela Merkel. Ea a subliniat în special că sunt avute în vedere progrese în domenii precum 'apărarea, creșterea economică, locurile de muncă și competitivitatea'.
Dineul de marți va fi dedicat Brexitului, cu 'explicații' din partea premierului britanic David Cameron. 'Câteva principii ar urma să rezulte din această discuție: să se ia act de rezultatul referendumului, să se insiste asupra faptului că în această situație Tratatul de la Lisabona definește un cadru juridic ordonat', prin 'clauza privind retragerea' (articolul 50), a subliniat un diplomat de rang înalt.
A doua zi, la micul dejun, președintele Consiliului European, Donald Tusk, îi va reuni 'informal' pe ceilalți 27 de lideri europeni, fără David Cameron, pentru a discuta consecințele separării britanice și viitorul relațiilor cu Marea Britanie.
AGERPRES